ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ

Ο φυλακισμένος αρχιεπίσκοπος των Σκοπίων Ιωάννης – ένας σύγχρονος μάρτυρας

Ιωάννης ΑχρίδοςΗ περίπτωση του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, που είναι ο κανονικός προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων, είναι γνωστή στους εκκλησιαστικούς κύκλους εδώ και χρόνια. Την έχει μελετήσει μάλιστα ιδιαίτερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Γ. Τρίτος, που έχει γράψει και σχετικά άρθρα, τα οποία δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο.

Η Εκκλησία των Σκοπίων υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας. Όμως το κρατίδιο των Σκοπίων έχει δημιουργήσει μια δική του, «ανεξάρτητη» Εκκλησία, την οποία ονομάζει «Μακεδονική Εκκλησία». Η Εκκλησία αυτή θεωρείται σχισματική και δεν αναγνωρίζεται ως κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία από καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου. Είναι καθαρό προϊόν εθνικιστικών σκοπιμοτήτων, όπως το περίφημο (αντικανονικό) «Πατριαρχείο Κιέβου» στην αιματοκυλισμένη Ουκρανία, η λεγόμενη «Τουρκορθόδοξη Εκκλησία» του «παπά Εφτίμ», που προσπάθησε να υποκαταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και άλλες εκκλησιαστικές ομάδες ανά τον κόσμο.

Τα Σκόπια πιέζουν τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη (που έχει τον τίτλο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και μητροπολίτης Σκοπίων) να παραιτηθεί από την εκκλησιαστική του θέση και να εγκαταλείψει τη χώρα. Επειδή εκείνος αρνείται, υφίσταται μακρά σειρά διώξεων, με ψευδείς κατηγορίες για απάτες, για τις οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη φυλακή. Καθώς γράφτηκε μάλιστα πρόσφατα, κρατείται σε απομόνωση και οι αρχές παρεμποδίζουν ακόμη και τη μητέρα του να τον επισκεφτεί, παρότι η υγεία του είναι κλονισμένη. (Για την ιστορία, η ηλικία του είναι περίπου 45 ετών).

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει στο Διαδίκτυο ένα ψήφισμα για την απελευθέρωσή του. Φιλοξενείται στην ιστοσελίδα Secure.avaaz.org, υπό τον τίτλο «Free Archbishop Jovan!». Είναι στ’ αγγλικά και απευθύνεται στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς φορείς, καθώς και στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Το κείμενο δημοσιεύεται και σε ελληνική μετάφραση, με τον τίτλο «Ψήφισμα για την απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Ιωάννη από τις φυλακέςτων Σκοπίων».

Το ψήφισμα αυτό, παρότι ξεκίνησε από Έλληνες, ξέρω πολύ καλά ότι δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Δε σχετίζεται δηλαδή με το ότι η Ελλάδα έχει πολιτικό πρόβλημα με τα Σκόπια, αλλά οφείλεται σε έντιμο ενδιαφέρον για την άδικη δίωξη ενός αθώου. Γι’ αυτό, με το παρόν σχόλιο, προτρέπω τους αναγνώστες του παρόντος να το αναζητήσουν και κατόπιν ας πράξουν κατά συνείδησιν.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Καλά Χριστούγεννα.
Θ. Ι. Ρηγινιώτης