Δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να ρυθμίσει νομοθετικά το πρόβλημα της αδυναμίας των πολιτών να καταβάλλουν στον Δήμο Ρεθύμνου εισφορές σε χρήμα που απορρέουν από την Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης στην Π.Ε. Περιβολίων
“Στην συζήτηση στην Βουλή στις 20/12/2014 για το ν/σ του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα-Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» και εν μέσω καταιγισμού τροπολογιών της τελευταίας στιγμής (123 τροπολογίες στα 3 νομοσχέδια αυτών των ημερών) που αποδεικνύουν ότι οδεύουμε για εκλογές και η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει προεκλογικές διευθετήσεις, τέθηκε από την ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κα. Α. Θεοπεφτάτου το πρόβλημα της αδυναμίας των πολιτών να καταβάλλουν στον Δήμο Ρεθύμνου εισφορές σε χρήμα που απορρέουν από την Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης στην Πολεοδομική Ενότητα (Π.Ε.) Περιβολίων. Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος στις 6/11/2014 στην απάντηση του στην ερώτηση μας (Αρ. ερώτησης: 3396/7-10-2014) δεσμεύτηκε ότι θα ρυθμιστεί νομοθετικά το πρόβλημα, προχτές στη Βουλή με αφορμή συζήτηση βουλευτικής τροπολογίας, έκανε δεκτό να ρυθμίζονται οφειλές μόνο μετά την 1/1/2009, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι πρέπει να ρυθμιστούν υποθέσεις και πριν το 2009, όπως είναι η περίπτωση της 52/02 Πράξης Εφαρμογής της Π.Ε. Περιβολίων η οποία κυρώθηκε στις 25-09-2002.
Με τη ρύθμιση αυτή παραμένουν άλυτα σοβαρά ζητήματα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εισφορές έχουν υπολογιστεί με ένα σύστημα αντικειμενικών αξιών που δεν ισχύει πια και κυρίως ότι δεν λειτουργεί πλέον η αγορά ακινήτων. Έτσι οι οφειλέτες αδυνατούν σήμερα να καταβάλλουν την εισφορά σε χρήμα και το αδιέξοδο συνεχίζεται.
Η υλοποίηση του νέου ΓΠΣ και η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολεοδομικής παρέμβασης στα όρια του Δήμου Ρεθύμνου βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, επειδή δεν δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τα υλοποιήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Α. Ξανθός είχε ζητήσει:
1. Την δυνατότητα αναστολής της ταμειακής βεβαίωσης της οφειλής για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του οποίου θα πρέπει οι οφειλέτες να προσκομίζουν εγγυήσεις για την καταβολή της οφειλής τους σε δόσεις.
2. Η υποχρέωση της παροχής εγγυήσεων για το διακανονισμό των οφειλών σε δόσεις να προβλέπεται για ποσά άνω των 30.000,00 €, ώστε να διευκολυνθούν οι μικροοφειλέτες στην τμηματική εξόφληση των οφειλών τους χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση και δεσμεύσεις.
3. Την δυνατότητα αναστολής της ταμειακής βεβαίωσης για οφειλέτες που αποδεδειγμένα είναι άνεργοι ή δεν διαθέτουν το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα και για όσο διάστημα βρίσκονται στην εν λόγω κατάσταση.
Αυτές οι προϋποθέσεις μιας δίκαιης και βιώσιμης ρύθμισης των χρεών δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, αποδεικνύοντας την εμμονή της κυβέρνησης σε μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που υπερβαίνουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και των μικρομεσαίων ιδιοκτητών”.