ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Σταύρος Θεοδωράκης από το Ηράκλειο: “Πρέπει να υπάρξει ανακατανομή του χρήματος υπέρ του Νότου”

Το Ποτάμι

Στην οδό Δημοκρατίας, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις δεκάδων φίλων και πολιτών αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το Ποτάμι πιστεύει στο διάλογο και όχι στους μονολόγους.

Απαντώντας για το αν είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος με ευρωπαϊκό δίλημμα, είπε ότι είναι μεν υπέρ των δημοψηφισμάτων αλλά όχι στην προκειμένη περίπτωση καθώς θεωρεί ότι είναι «ανέντιμο να μεταφέρεις στους πολίτες την ευθύνη της αποτυχίας της πολιτικής σου και των υποσχέσεών σου».

Για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, την ανεργία , ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να έχει 24μηνη ισχύ, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, και να προσαρμοστούν σε νέα όρια τα ποσά που δίνονται. Τόνισε όμως ότι το πραγματικό θέμα ξεκινάει από εκεί και πέρα, αφού «χρειάζονται δουλειές, οι οποίες θα έρθουν μέσα από επενδύσεις και από μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στους ξένους να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας, σεβόμενοι πάντα τις αξίες των τοπικών κοινωνιών».

Επεσήμανε την ανάγκη οι χώρες του Νότου να διεκδικήσουν ενωμένες την ανακατανομή του χρήματος, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης αφού «αν αναπτυχθεί ο νότος θα ενισχύσει και τα προϊόντα του Βορρά». Γι’ αυτό, όπως είπε δεν θα πάμε στην Ευρώπη μόνοι μας, αλλά έχοντας στο πλευρό μας την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε άλλη ερώτηση πολίτη του Ηρακλείου για την αγροτική ανάπτυξη, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε δύο επισημάνσεις. Από τη μία «η ταυτότητα των προϊόντων πρέπει να είναι τοπική» αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τους τοπικούς μύθους. Από την άλλη πρέπει να μικρύνουμε την απόσταση με τις αγορές της Ευρώπης εκσυγχρονίζοντας δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια αλλά και τον σιδηρόδρομο που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μιλώντας για το σημερινό πολιτικό σύστημα είπε ότι έχει την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας επειδή όταν ανακάλυψε ότι το ταμείο άδειασε, «πήγε γονατιστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε και λεφτά αλλά και λύση και έτσι πήραν τη «συνταγή» από το ΔΝΤ και τους υφυπουργούς Μέρκελ, ανθρώπους δηλαδή που δεν ήξεραν την οικονομία της χώρας». Συνέχισε λέγοντας «αυτό το πολιτικό σύστημα δεν είχε λύση στα προβλήματα του τόπου αφού τόσα χρόνια στα πάρτι και μέσα στην καλή ζωή ξέχασαν τις ανάγκες της χώρας».

Φυσικά, σε μια δημόσια συζήτηση στην Κρήτη, δεν θα μπορούσε να «απουσιάζει» το θέμα του τουρισμού, η προστασία του οποίου είναι «προτεραιότητα, όχι πολυτέλεια». Δήλωσε ότι πρέπει να « επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην επιμήκυνση του τουριστικού χρόνου και να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα ακριβού και μέσου τουρισμού καθώς δεν θέλουμε να γίνουμε Τυνησία». Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «η χώρα πρέπει να απευθύνεται στο μέσο στρώμα αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης, ώστε να έχει μια ποιότητα τουρισμού που να μπορεί να ανταμείψει το επίπεδο ζωής της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας».

Κλείνοντας, απάντησε στην ερώτηση ενός νεαρού «γιατί με το Ποτάμι», λέγοντας «γιατί όπως δεν ευθύνεσαι εσύ, έτσι δεν ευθύνεται και το Ποτάμι για το χάλι της χώρας».

Στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της περιοχής και το κλείσιμο της βραδιάς έκανε ο Ευρωβουλευτής Γιώργης Γραμματικάκης, ο οποίος συνεχάρη τους εθελοντές του Ποταμιού που κατάφεραν να γεμίσουν ασφυκτικά το σινέ Αστόρια.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησαν οι παραδοσιακές ρακές στο Εκλογικό Κέντρο της πόλης, στην πλατεία Λιονταριών.