ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Χρήστος Στρατάκη: «Νέοι και εκλογές»

Χρήστος ΣτρατάκηςΗ σημασία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου για την μελλοντική πορεία της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλη: ενώ στο παρελθόν μια τέτοια διαπίστωση ηχούσε σαν κοινοτυπία, η σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή περίσκεψη –τόσο ως πολίτες, όσο και ως υποψήφιοι που διεκδικούμε τη λαϊκή ψήφο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρνητική εντύπωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των 18αρηδων νέων από τη συμμετοχή στις εκλογές. Παρά τη ρητή πρόβλεψη του εκλογικού νόμου, δεκάδες χιλιάδες νέοι που γεννήθηκαν το 1997 δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, όπως είναι γνωστό, για καθαρά τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων.

Φυσικά, από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και ο Συνήγορος του Πολίτη, προτάθηκαν διάφορες λύσεις για ταχεία επίλυση του προβλήματος, ωστόσο προξενεί λύπη το ότι οι αρμόδιοι επέλεξαν την αδράνεια.

Ο απαράδεκτος αποκλεισμός δεν πρέπει, βεβαίως, να αποπροσανατολίσει από ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: τα αυξημένα ποσοστά αποχής των νέων. Είτε λόγω μιας γενικότερης απολίτικης στάσης, είτε λόγω της πίεσης των προβλημάτων της καθημερινότητας (ας μην ξεχνάμε ότι η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τους νέους), είτε λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας και των ΜΜΕ, η νεολαία απέχει στην πλειοψηφία της από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος της αποχής είναι, βεβαίως, ότι ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας έχει επιλέξει τις ακραίες πολιτικές λύσεις, συνήθως από αντίδραση στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ή δελεαζόμενο από ψεύτικες υποσχέσεις.
Από την άλλη πλευρά, πολλές πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτική συμμετοχή των νέων, λίγες όμως είναι αυτές που έχουν αποδείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στη νεολαία.

Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με την ιστορική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», μείωσε την ηλικία του εκλέγεσθαι από τα 21 στα 18 έτη, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (Η μείωση του ηλικιακού ορίου και για τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί επιτακτικά στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος).

Παρόλα αυτά, αξίζει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον. Η λεγόμενη «χαμένη γενιά» αργά ή γρήγορα συνέρχεται από το σοκ της οικονομικής κρίσης και αρχίζει να συνειδητοποιεί τις ευθύνες της και τις δυνατότητες παρέμβασης που διαθέτει.

Γι’ αυτό το σκοπό, κύριο ζητούμενο παραμένει η μαζική συμμετοχή στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Χρέος όλων των νέων είναι να μη μείνουν αμέτοχοι, αλλά να διαμορφώσουν σφαιρική και όσο το δυνατόν απροκατάληπτη άποψη για τα εθνικά και τοπικά δρώμενα.
Να μελετήσουν προσεκτικά τους υποψηφίους και να μην παρασυρθούν από τις σειρήνες του λαϊκισμού, από τη μια, και τις απειλές της συντήρησης από την άλλη, αλλά να επιλέξουν συνειδητά προοδευτικές και ρεαλιστικές προτάσεις, καθώς και νέα πρόσωπα, για να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή.

Με αυτόν τον τρόπο, στις 25 Ιανουαρίου θα είναι έτοιμοι να διατρανώσουν με την ψήφο τους ότι συμμετέχουν σε αυτή την ιστορική στιγμή ως ισότιμοι και ενεργοί πολίτες.

Ο Χρήστος Στρατάκης είναι γεωπόνος-πληροφορικός
και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών