Σε συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος για 4 μήνες κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις εργασίες του Eurogroup.
Σε συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις εργασίες του Eurogroup, που συνεκλήθη μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Όπως σαφώς προκύπτει, η παράταση που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, είναι τετράμηνη και όχι εξάμηνη, ενώ κατά τη διάρκειά της θα είναι διαθέσιμοι οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (10,9 δισ. ευρώ).
Η συμφωνία, φυσικά, δεν ήταν… αναίμακτη, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, έγινε εμφανής η διάθεση αυτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να μην συναινέσουν στις όποιες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Μάλιστα, Μαδρίτη και Λισαβόνα φαίνεται πως επιχείρησαν να μπλοκάρουν ακόμα και το κοινό ανακοινωθέν, έτσι όπως διαμορφωνόταν, βάζοντας εμπόδια στη διαδικασία.
Ωστόσο, φαίνεται πως δεν τα κατάφεραν και έπειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ, υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη, εμπλουτισμένο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, όπως αναφέρεται από Έλληνες αξιωματούχους.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Αναλυτικότερα, τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, έτσι όπως τα περιέγραψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι τα εξής:
– Δική μας απόφαση να γίνει για τέσσερις μήνες
– Οι ελληνικές αρχές ήθελαν παράταση των κεφαλαίων του EFSF, θα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα ομόλογα για τα αντίστοιχα κεφάλαια.
– Η απόφαση του Eurogroup είναι ότι θα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να παρακρατηθούν μέχρι το τέλος της επέκτασης
– Προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η δόση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών
– Η επιτυχής συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το πρόγραμμα
– Η επιτυχής ολοκλήρωση πρέπει να στηρίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς
– Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στις μεταρρυθμίσεις και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα βλάψουν τη διαδικασία
– Επιπροσθέτως οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις
– Οι Αρχές δεσμεύονται να φέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην φέρουν μονομερείς δράσεις
– Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους προς τους πιστωτές για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων.
– Ταυτόχρονα, οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη για το πλεόνασμα του τρέχοντος έτους τις οικονομικές συνθήκες.
– Για να βρεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν
– Το πρώτο βήμα είναι ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο των φιλοδοξιών για μεταρρυθμίσεις
– Αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος και να παρουσιαστεί τη Δευτέρα
– Ο τελικός κατάλογος των μεταρρυθμίσεων θα θέλαμε να είναι με ορίζοντα το τέλος Απριλίου
– Η συμβουλή των θεσμών είναι να ξεκινήσουμε την επικύρωση της συμφωνίας στα εθνικά Κοινοβούλια την επόμενη εβδομάδα
– Οι ελληνικές αρχές μαζί με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες η διαδικασία
– Τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας κατάλογος των πρώτων μέτρων και επ΄αυτού θα γνωμοδοτήσουν οι θεσμοί για τη συνέχεια. Αν η κατάληξη είναι ευτυχής, τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία.
– Δεσμευόμαστε για τεχνικές διαβουλεύσεις, έγκριση της παράτασης επισήμως πριν το τέλος Φεβρουαρίου από το EFSF.
Πιέρ Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικονομικών)
– Η συμφωνία που βρέθηκε είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και προς το συμφέρον του ευρώ
– Θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις αλλαγές που θέλουν, αλλά θα διασφαλίσει και την τήρηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους
– Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι ακλόνητη.
– Εάν φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα το βράδυ, όπως ελπίζω, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη-μέλη για να επικυρώσουν τη συμφωνία και αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα για την παράταση
– Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα συνεχίσουν να ισχυροποιούν την ελληνική οικονομία
– Η ελληνική φορολογική διοίκηση πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε όλα τα επίπεδα
– Πρέπει να βελτιώσουμε και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα
– Δεν θα είναι εύκολο το ελληνικό πρόγραμμα
– Έως τα τέλη Απριλίου υπάρχει διάστημα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ελλάδα.
Κριστίν Λαγκάρντ (γενική διευθύντρια ΔΝΤ)
– Το ΔΝΤ βλέπει τη διαδικασία ως ένα πλαίσιο από στάδια και χρονοδιαγράμματα που πρέπει να γίνουν πράγματα μέσα σε αυτά
– Τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει έναν πλήρη κατάλογο και εμείς μαζί με τους άλλους θεσμούς θα εκφέρουμε γνώμη για το αν αυτός ο κατάλογος είναι αρκετά συνοπτικός, ώστε να φτάσουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση επαναξιολόγησης
– Μέχρι το τέλος του Απριλίου να έχουμε τη συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που όταν ολοκληρωθεί θα φέρει την εκταμίευση των μεταρρυθμίσεων
– Όλα αυτά έχουν ως προαπαιτούμενο τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις.
Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής EFSF)
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι θα ήταν κρίμα αν πήγαιναν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, προσθέτοντας πως είναι ευτυχής για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς όλους τους δανειστές.
Παράλληλα, είπε ότι από το EFSF θα κατατεθούν στην Ελλάδα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά ότι προϋπόθεση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και ότι τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ θα παραταθούν για ακόμη τέσσερις μήνες.
«Κλειδί» η λίστα των μεταρρυθμίσεων, συνεχείς οι έλεγχοι από τους «θεσμούς»
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, μεγάλη σημασία αποκτούν οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους εταίρους της τη Δευτέρα. Εάν αυτές δεν εγκριθούν, όπως «παραδέχτηκε» ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup, τότε η συμφωνία θα είναι «νεκρή».
Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι επίσης η έλλειψη υφεσιακών μέτρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν γίνεται πλέον αναφορά σε «Τρόικα», αλλά σε «θεσμούς». Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουν οι έλεγχοι, καθώς η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα συμφωνήσουν Ελλάδα και εταίροι (ως «συν-συγγραφείς», όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών), θα παρακολουθείται στενά, σε κάθε βήμα.