ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρόταση αντιμετώπισης της αύξησης πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ρεθύμνης

ΑδέσποταΗ πρόταση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ρεθύμνης, όπως κατατέθηκε από τον Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου (Ρέθυμνο Αξίζεις), Θοδωρή Νίνο, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου:

“Παρατηρώντας μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, παρά τη προσπάθεια που γίνεται από εθελοντικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας, και με δεδομένο τον Ν. 4039/12 ο Δήμος μας, ως κύριος υπεύθυνος επί του ζητήματος πρέπει να ξεκινήσει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος της διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Εισηγούμαστε την υλοποίηση ενός πλήρους, ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου προγράμματος για την φροντίδα, περισυλλογή και προστασία των αδέσποτων ζώων, με στόχο αφενός μεν την καταγραφή και σταδιακή μείωση των αδέσποτων και αφετέρου δε την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για την ευζωία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο με βάση τα όσα προβλέπει ο Ν. 4039/12 και τις διεθνείς και εθνικές καλές πρακτικές αιτούμαστε:

1. Την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές. Η ίδρυση και λειτουργία του καταφυγίου ζώων θα διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του Π.Δ. 463/1978, ενώ θα αποτελεί χώρο προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης των ζώων, ώσπου δηλαδή να δοθούν για υιοθεσία ή να επανενταχθούν στο οικείο περιβάλλον τους. Επιπλέον, στο καταφύγιο θα πρέπει να γίνονται δεκτά κατοικίδια ζώα τα οποία δε μπορούν να διατηρήσουν άλλο στην κατοχή τους οι ιδιοκτήτες τους για λόγους ανωτέρας βίας (θάνατος ιδιοκτήτη, εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης, μετανάστευση κτλ.). Στο καταφύγιο ζώωντα ζώα θα μπαίνουν επίσης στο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων (στείρωση, υιοθεσία κτλ.). Ο τελικός στόχος είναι σε βάθος χρόνου το καταφύγιο ζώων να μετεξελιχθεί σε πάρκο ζώων με πολλαπλές δράσεις και εκπαιδευτικού – ενημερωτικού – ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

2. Την παροχή οικονομικής βοήθειας από τον Δήμο προς τους εθελοντές και άμεσης λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου Ρεθύμνης, με παράλληλη αξιοποίηση της ΕΔΚΕ (Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας).

3. Την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης ιδιοκτητών και δεσποζόμενων ζώων, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης ζώων.

4. Την έναρξη, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας, ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης, ενημέρωσης, επιμόρφωσης και προαγωγής της φιλοζωίας μέσω
α)Ενημερωτικής εκστρατείας του δήμου σε συνεργασία με τις φιλοζωικές με αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, ημερίδες – εκδηλώσεις & ανακοινώσεις στον τοπικότύπο και
β) Επιμορφωτικών επισκέψεων σε νηπιαγωγεία και σχολεία με προβολές, και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση και το χειρισμό των αδέσποτων ζώων.

5. Την μείωση 30% στα τιμολόγια ύδρευσης σε φυσικά πρόσωπα που υιοθετούν αδέσποτα ζώα που έχουν περισυλλεγεί από τον Δήμο, μετά από την εφαρμογή των από τον νόμο προβλεπόμενων διαδικασιών υιοθεσίας.

6. Να αναπτυχθεί συνεργασία με εταιρίες για χορηγία φαρμάκων και τροφών για την εύρυθμη λειτουργία καταρχήν του καταφυγίου, ώστε να επιτευχθεί η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου.

Οι παραπάνω προτάσεις μας αποσκοπούν, πέραν της πολιτισμένης εικόνας που θα εκπέμπει η πόλη μας στους μόνιμους και προσωρινούς κατοίκους, στην ανάπτυξη στη νέα γενιά του αισθήματος ευθύνης και αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο, καθώς επίσης και της φιλοζωίας.”