Εντός εννέα ημερών καλούνται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσουν στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα εγκριθεί και τυπικά στο άτυπο Εurogroup της 24ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.
Το Μεγάλο Σάββατο οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των θεσμών είχαν μια «ιδιαίτερα παραγωγική» τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών, στην οποία υπήρξε συμφωνία επί του χρονοδιαγράμματος των συζητήσεων των επόμενων 24ώρων.
Οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συμφωνήσουν μέχρι τις 23 Απριλίου σε μια τελική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την παροχή χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία.
Μέσα στην εβδομάδα θα λάβουν χώρα στην Αθήνα αρκετές συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων, ενώ αναμένονται επαφές και σε επίπεδο Brussels Group, προκειμένου να αξιολογηθούν τα όποια αποτελέσματα προκύψουν από τις συζητήσεις σε προκαταρκτικό επίπεδο.
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει στα προτεινόμενα μέτρα αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.α.
Το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι η ατζέντα στην οποία έχουν επικεντρωθεί εσχάτως τα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν το έργο τους στην Αθήνα.
Στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, Βαρουφάκης – Σόιμπλε
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την Πέμπτη θα μιλήσει στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings, στην Ουάσινγκτον.
Το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς θα συμμετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».
Στο επίκεντρο της ενότητας στην οποία θα μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.
Έλλειψη ρευστότητας
Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα διαδραματίσουν και οι αντοχές της κυβέρνησης χωρίς τη χρηματοδότηση από τους δανειστές. Η ολοένα εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί οριακές καταστάσεις στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Και αν για τον Απρίλιο δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα, προφανώς ο Μάιος δεν βγαίνει αν δεν αρχίσει σταδιακά η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν. Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση από την ΕΚΤ τουλάχιστον του 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
efsyn.gr