ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Το δομημένο περιβάλλον της Κρήτης μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλους σεισμούς

σεισμοί

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, των δήμων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και εθελοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές το ερχόμενο καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηρακλείου) που συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης με την συμμετοχή του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Γιάννη Τζανοκοστάκη, και των εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Παράλληλα στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχε και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 R μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου έδωσε τα εύσημα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Περιφέρεια Κρήτης, στους δήμους και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε στον τομέα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Μάλιστα επεσήμανε ότι, μεταξύ ΟΑΣΠ και Περιφέρειας Κρήτης υπάρχει άριστη επιχειρησιακή συνεργασία, ενώ άμεσα μετά την εκδήλωση του χθεσινοβραδινού σεισμού επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αφού καλωσόρισε στο ΣΟΠΠ τον κ. Λέκκα αλλά και τους τους εκπροσώπους των φορέων ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε κάτι σοβαρό, εκτός της μεγάλης ανησυχίας που σημειώθηκε. Χθες πράγματι ο μηχανισμός σε επίπεδο Κρήτης τέθηκε σε συναγερμό με την εκδήλωση του σεισμού και διαπιστώσαμε την ετοιμότητα μας. Επρόκειτο για μια άσκηση που εξελίχθηκε σε πραγματικές συνθήκες. Τώρα σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο επαγρυπνούμε με τις υπηρεσίες μας, τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις. Σήμερα συζητάμε το πλαίσιο προετοιμασίας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις πυρκαγιές».

Αναλυτικά σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε μεταξύ χαρακτηριστικά:

«Το ιστορικό της περιοχής που έδωσε χθες βράδυ τα 6,1R δεν είναι και τόσο θετικό, είναι αρνητικό, από την άποψη ότι κατά μήκος του σεισμικού τόξου έχουμε ιστορικές καταγραφές με πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών. Χθες κινητοποιήθηκε άμεσα η κρατική μηχανή με προεξάρχοντα τον ΟΑΣΠ που ήρθε σε άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή με όλους τους φορείς της Πολιτείας, την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους, όπως επίσης και με τα Δωδεκάνησα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ζημιές γεγονός που μας οδηγεί σε πάρα πολύ θετικά συμπεράσματα. Το πρώτο ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι σε τοπικό, Περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, και ο βαθμός ετοιμότητας είναι πάρα πολύ υψηλός. Χθες βράδυ η αντίδραση μας ήταν άμεση, και ο σεισμός ήταν μια άσκηση σε πραγματικές συνθήκες. Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πλήρης και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι δεν υπήρχαν ζημιές σημαίνει ότι το δομημένο περιβάλλον της Ελλάδας της Κρήτης των Δωδεκανήσων είναι τέτοιο ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς και αυτό προήλθε μετά από προσπάθειες δεκαετιών από τον ΟΑΣΠ για την κατάρτιση των αντισεισμικών κανονισμών με την συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων» και πρόσθεσε:

«Έχουμε λοιπόν ένα αντισεισμικό σχεδιασμό και κανονισμό από τον οποίο προκύπτουν ασφαλή κτίρια και υποδομές και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη. Μεταξύ ΟΑΣΠ-Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων υπάρχει άριστο επιχειρησιακό επίπεδο επικοινωνίας, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που μιλήσαμε τηλεφωνικά άμεσα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Στο συντονιστικό σήμερα συζητάμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την απόκριση του κρατικού μηχανισμού».