ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών

eurogroup

Ύστερα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, που άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε ύστερα από 17 ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν ομόφωνα σε συμφωνία.

Τσίπρας: Δώσαμε σκληρή μάχη μέχρι τέλους

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: Δώσαμε σκληρή μάχη μέχρι τέλους, ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Αποτρέψαμε αυτά που επιδιώκουν οι πιο ακραίοι κύκλοι εντός της ΕΕ. Αφήσαμε μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια σημαντική νίκη. Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά θα φορτωθούν τα βάρη όλοι και όχι μόνο αυτοί που τα φορτώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις, αλλά το πακέτο των 35 δισ. για την ανάπτυξη αφήνει περιθώρια για ξεκίνημα της.

O Ντόναλντ Τουσκ μεταξύ άλλων δήλωσε:

  • Καταλήξαμε σε συμφωνία. Η συμφωνία ήταν κοπιώδης και χρονοβόρα, αλλά επετεύχθη.
  • Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχουμε ένα Greegment, μια συμφωνία για την Ελλάδα.
  • Η απόφαση δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά της ευρωπαϊκής στήριξης.
  • Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν περαιτέρω πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα, πώς θα εκπληρωθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις
  • Αποφεύγονται οι συνέπειες που θα απέφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Μέρκελ: Ριζικές αλλαγές σε πολλά πεδία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα ΕSM, μετά την εκπνοή του τρέχοντος – Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα. Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ταμείο στήριξης του τριετούς προγράμματος

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα είναι τριετές, θα υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους και μέσα από το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς θέλουμε το ταμείο να έχει τα περισσότερα δυνατά έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με αυτό που συνέβη και στις άλλες χώρες, απλά εδώ έχει δυσκολότερη εφαρμογή.