Το Ρέθυμνο γιορτάζει με τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Δύο ιστορικά πρόσωπα της ιστορίας και της μυθοπλασίας της Κρήτης που η ιστορία τους έχει τη δύναμη να ενώνει τον κόσμο του Ρεθύμνου, επισκέπτες και τουρίστες, ενώνει την Κρήτη.
Μέσα από τις εκδηλώσεις του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ που ξεκίνησε χθες ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου καλεί αλλά και ωθεί μία ολόκληρη πόλη να τραγουδά, απαγγέλλει, να χορεύει και να παίζει τους 10.000 στίχους του Ερωτόκριτου μέσα από τη συνεργασία 35 συνόλων, ιδρυμάτων, σωματείων, με τη συνηγορία και τη βοήθεια από φορείς και ιδιώτες.
Έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2015, σε όλες τις γειτονιές του Ρεθύμνου μία σκυταλοδρομία δημιουργικής απόδοσης του Ερωτόκριτου, γίνεται πράξη από παιδικές χορωδίες, ομίλους μουσικών σχημάτων, παραδοσιακές ομάδες μουσικής, το Λύκειο Ελληνίδων, θεατρικές ομάδες, το Πειραματικό σχολείο, αυτόνομους ερμηνευτές, καλλιτέχνες, φωνητικά σύνολα, σχολές κλασσικής μουσικής, σχολές μπαλέτου, τη δημοτική φιλαρμονική, σχήματα μουσικής τζαζ και πολλούς άλλους που συμμετέχουν στον ύμνο προς τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής υποδεικνύει την Φορτέτσα ως καταλληλότερο χώρο για τη δημιουργία θεάτρου και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης σε έκθεσή του τονίζει ότι στη Φορτέτσα «…θα παιχθούν όλα τα έργα του Κρητικού Μεσαιωνικού δράματος…».
Αρχές του ’70, ο Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης διαμορφώνει χώρο στον προμαχώνα του Προφήτη Ηλία με αναβαθμίδες για την τοποθέτηση καθισμάτων. Η Νομάρχης Βασιλική Μόσιαλου, το 1987, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και την καθοδήγηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης κάνει πραγματικότητα το «Α’ Φεστιβάλ Αναγεννησιακού Θεάτρου».
Συγκροτείται επιτροπή με εκπροσώπους όλων των φορέων και η πόλη ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στο κάλεσμα.
Πραγματοποιούνται τέσσερις παραστάσεις αξέχαστες σε πολλούς Ρεθεμνιώτες, ίσως γιατί ήταν οι πρώτες, ίσως γιατί το Ρέθυμνο πραγματικά άξιζε ένα πολιτιστικό γεγονός. Η πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου 1987 με την παράσταση «Ερωφίλη» του Ρεθύμνιου της Αναγέννησης Γεώργιου Χορτάτζη.
Ακολουθούν «ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», «ο Αλχημιστής» και το «Κρίμα που είναι Πόρνη». Η Φορτέτσα στολίζεται με αρλεκίνους, έργα του ζωγράφου Φρίξου Θεοδοσάκη.» Με το χρόνο το Φεστιβάλ του Ρεθύμνου διεύρυνε τους ορίζοντές του καλύπτοντας χρονικά και τις παρυφές της Αναγέννησης, δηλαδή Μεσαιωνικές δημιουργίες και έργα Μπαρόκ.
Συνέχιζε, βέβαια να φιλοξενεί σχήματα από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό για να υπηρετήσει τον Αναγεννησιακό του στόχο. Ταυτόχρονα υιοθέτησε και την ιδέα της συμπαραγωγής του Φεστιβάλ και της συνεργασίας του με πολιτιστικούς φορείς για την παραγωγή και παρουσίαση στο Φεστιβάλ, Αναγεννησιακών Θεατρικών, μουσικών, χορωδιακών και χορογραφικών έργων. Τέλος το Φεστιβάλ ξεκίνησε δικές του παραγωγές με συνεργάτες συμπολίτες και με έργα αποκλειστικά της Κρητικής Αναγέννησης στο θέατρο και στη μουσική. Το 2008 ξεκίνησε η υλοποίηση των νέων στόχων για το φεστιβάλ, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή πολλών εθελοντών.
Ξεκίνησε ο νέος κύκλος με θεματική ταυτότητα, και από το 2010 ανέλαβε τη διοργάνωση η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου. Οι επόμενες διοργανώσεις παρέμειναν πιστές στο όραμα του θεσμού να συμβάλλει στην αναζωογόνηση- αναγέννηση του τρόπου που προσεγγίζονται οι τέχνες στο Ρέθυμνο, οι επιστήμες, καθώς και την εμπειρία της φύσης η οποία ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αιτήματα των καλλιτεχνών στην περίοδο της Ευρωπαικής Αναγέννησης. Για το λόγο αυτό και αφιερώθηκαν θεματικές ενότητες στα 4 στοιχεία της φύσης Φωτιά, Νερό, Γη, Αέρας .
Όπως δήλωσε και η αρμόδια αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη: «Συνεχίζουμε, με πίστη στο θεσμό αυτόν, και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνουμε και φέτος τον καλύτερο εαυτό μας, έχοντας δίπλα μας φρέσκες ιδέες και προτάσεις από νέους ανθρώπους, και αναζητώντας στιγμές που θα μας μεταμορφώσουν ξανά σε συν-δημιουργούς και συμμετέχοντες της περίτεχνης αναζήτησης του παρελθόντος».
Φέτος για ακόμη μία χρονιά η συνεργασία και η ομαδική εργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων αλλά με κοινή αγάπη για το Ρέθυμνο και την προσπάθεια που γίνεται να διατηρηθεί και να αναδειχθεί ο πολιτισμός και το πνεύμα όλων των περιόδων που βίωσε το Ρέθυμνο, απέδειξαν πως ένας θεσμός διατηρείται μόνο με κοινή προσπάθεια και συμπόρευση, νέες ιδέες και προσαρμογή στις ανάγκες κάθε φορά της κοινωνίας.
Το Ρέθυμνο, υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, γεγονός πνευματικό από το οποίο εκπορεύεται αυθεντική Τέχνη, όπως επισημαίνει και ο δήμαρχος της πόλης Γιώργης Μαρινάκης. Η ζωή και η καθημερινότητά του Ρεθύμνου ξεκίνησε και πάλι από σήμερα να πλημμυρίζει με μουσικές αλλοτινών καιρών, με εικόνες πολύχρωμες και ταξιδεύει στα πελάγη διάθεσης των εκατοντάδων καλλιτεχνών που έχουν τη θέληση να ενώσουν ακόμη μία χρονιά το χθες με το σήμερα.
Μεταξύ άλλων δρώμενων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του 27ου Αναγεννησιακού φεστιβάλ Ρεθύμνου, θα παρουσιασθεί και ένα παραμύθι με κούκλες και ζωντανή μουσική για όλες τις ηλικίες «Το μενταγιόν της Ρενάτα», Ισπανία 1492. .
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και με μεγάλη συναυλία με τον ερμηνευτή τραγουδοποιό Γιάννη Χαρούλη.