Την παρουσία εκπρόσωπου της εταιρίας που θέλει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στον δήμο Ρεθύμνου, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τους αιολικούς σταθμούς, καταγγέλλει η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ είναι μια από τις δυο εταιρείες (η άλλη είναι η ΕΛΙΚΑ) που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν σε 75 βουνοκορφές της Κρήτης πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς- θηριώδη έργα, ονομαστικής ισχύος 1685 μεγαβάτ (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια του νησιού)
Στο πακέτο των έργων περιλαμβάνονται επίσης 2 υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Κορακιά (απαραίτητο για να στηριχθεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών, που δεν κλείνουν τα συμβατικά εργοστάσια όπως παραπλανητικά διαφημίζουν οι εταιρείες ΑΠΕ αλλά, αντιθέτως, όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται τόσο περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με συμβατικό καύσιμο απαιτούνται λόγω του ασταθούς ρεύματος που παράγουν οι Α/Γ αν και όποτε φυσάει).
Ειδικότερα, στον δήμο Ρεθύμνου η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εγκαθιστά εννέα (9) αιολικούς σταθμούς, με ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές:
ΑΓΚΑΛΗ- ΓΑΣΠΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΤΟΣ ( περιοχές Βρύσινα και Μαρουλά, εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού!) 5+5=10 Α/Γ
ΚΟΥΠΟΣ – ΦΕΓΓΑΣ – ΧΑΛΕΠΑ (Περιοχή μεταξύ των χωριών Αγ.Τριάδα, Μέση, Κυριάννα, Αμνάτος. Το χωριό Καβούσι βρίσκεται σχεδόν όλο μέσα στον αιολικό σταθμό, ο οποίος καταλήγει στα 900 περίπου μέτρα από την Μονή Αρκαδίου!) 10 Α/Γ
Στα σύνορα δήμων Ρεθύμνου- Αμαρίου:
ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ- ΣΩΡΟΣ (νοτίως των Χαρκίων ) 16 Α/Γ
ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ (μεταξύ Αρκαδίου και Κλησιδίου ) 9 Α/Γ
Στα σύνορα δήμων Ρεθύμνου – Αγ. Βασιλείου:
ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ (ανάμεσα σε Βελονάδο, Μούντρος, Σαϊτούρες, Κούμους, Αγκουσελιανά ) 12 Α/Γ
Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους των «αιολικών εγκαταστάσεων» είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών και περιλαμβάνουν:
Μεγάλους δρόμους-λεωφόρους σε ορεινούς όγκους, βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές (με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες), δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάση και υποσταθμούς.
Και όλα αυτά γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, όπως διατείνονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης.
Απέναντι σ ́αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική. Ολοι οι δήμοι της Κρήτης που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής έχουν εκφρασθεί αρνητικά.
Ανάμεσά τους οι δήμοι Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγ. Βασιλείου (ο δήμος Ανωγείων δεν έχει τέτοια έργα στην περιοχή του). Περιμένοντας, εδώ και πολλές εβδομάδες, την γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου φτάσαμε στο παραπέντε, λίγες ημέρες πριν την λήξη της διαβούλευσης στις 20 Οκτωβρίου.
Όταν πληροφορηθήκαμε ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα ούτε στο δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, καταθέσαμε αίτημα για την συζήτησή του εκτός ημερησίας διατάξεως, που το υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες 265 κάτοικοι του δήμου.
Ενώ καταθέταμε το αίτημα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας πληροφόρησε ότι η συζήτηση για την γνωμοδότηση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου (μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας) και στην συνεδρίαση θα παραβρίσκεται εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ προκειμένου οι δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν πλήρη ενημέρωση!.
Στην συνέχεια, κατά την συζήτηση του αιτήματος, διαπιστώσαμε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν είχαν ενημερωθεί για την συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου για την οποία, όπως φάνηκε, είχε ήδη ενημερωθεί η ΤΕΡΝΑ «κατόπιν αιτήματός της».
Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, ο πρόεδρος του ΔΣ απάντησε ότι ανέφερε την συγκεκριμένη ημερομηνία σε συνέντευξή που έδωσε σε δημοσιογράφο και επομένως, οι δημοτικοί σύμβουλοι όφειλαν να την γνωρίζουν αν είχαν διαβάσει εφημερίδες!
Ο πρόεδρος του Δ.Σ επικαλούμενος τον κανονισμό αρνήθηκε να μας δώσει τον λόγο έστω και για μερικά δευτερόλεπτα. Η αντιμετώπιση μας από τον πρόεδρο του ΔΣ ήταν εξίσου απαξιωτική με την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο δήμαρχος στους πολίτες και στους εκπροσώπους τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Ρεθύμνου, με υπεκφυγές και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι τελευταία στιγμή, απέφυγε να προσυπογράψει (ο μόνος από τους πέντε δήμους του Ν. Ρεθύμνου που δεν υπέγραψε) τις δυο πολυπληθέστερες προσφυγές που έγιναν ποτέ στο ΣτΕ. Την προσφυγή, το 2013, για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που εντάχθηκαν στο Fast Track και την προσφυγή, το 2014, για το υβριδικό τέρας της EDF.
Για μια ακόμα φορά, καλούμε τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και τους δημοτικούς συμβούλους: Να αναλογιστούν τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αυτών των έργων. Να ενημερωθούν από τα τεκμηριωμένα κείμενα στην ιστοσελίδα του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ (https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape) και όχι μόνο από την κατευθυνόμενη προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ.
Τους καλούμε να σεβαστούν τους αγώνες του Κρητικού λαού και να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις δεκάδες ομάδες και επιτροπές αγώνα σε όλο τον νομό Ρεθύμνου (εκατοντάδες σε σύνολο Κρήτης), που δηλώνουν αποφασισμένες να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την επέλαση των βΑΠΕ στον τόπο μας.
Ζητάμε από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, στην συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, να γνωμοδοτήσουν απολύτως αρνητικάστην ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ, ανταποκρινόμενοι στην συντριπτική πλειονότητα των δημοτών που εδώ και μήνες διακηρύσσουν την απόφασή τους να αγωνισθούν μαζί με σύσσωμο τον Κρητικό λαό για να υπερασπισθούν τη γη και το μέλλον των παιδιών τους.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ.