Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ειδικευομένων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
“Η πολιτική συρρίκνωσης των δαπανών για τη δημόσια υγεία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, χωρίς την πρόβλεψη και μέριμνα αναπλήρωσης των με προσλήψεις νέου προσωπικού έχουν φέρει τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας σε συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης.
Αυτή την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η μαζική φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των γιατρών που περιμένουν για έναρξη ειδικότητας, με συνέπεια την έλλειψη ειδικευομένων ιατρών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Το γεγονός αυτό, αφενός επιβαρύνει υπέρμετρα το υπάρχων και εν πολλοίς γερασμένο μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και αφετέρου αναγκάζει τους ειδικευόμενους σε πολύ μεγάλο αριθμό εφημεριών προκειμένου να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία.
Χάρη σε αυτές τις θυσίες και στο φιλότιμο πολλών εργαζομένων οι δομές της δημόσιας υγείας παραμένουν ανοικτές, παρά τις ελλείψεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους χειμαζόμενους πολίτες.
Είναι προφανές ότι η ανάσχεση της κρίσης που βιώνουν τα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Το υπουργείο Υγείας έχοντας πλήρη επίγνωση των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δρομολογεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπως, η πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ με αριθμό 4Κ/2015 για 226 θέσεις ΠΕ ΚΑΙ ΥΕ κατηγορίας, η με αριθμό 5Κ/2015 για 759 θέσεις κατηγορίας ΤΕ και ΔΕ και η προώθηση της δεύτερης δέσμης 2.440 προσλήψεων σε μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).
Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας επιτάχυνε την πρόσληψη επικουρικών ιατρών με την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και ήδη έχει αρχίσει ο διορισμός πολλών από αυτών.
Σε συνάντηση του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ στις 26 Οκτωβρίου με την ένωση ιατρών νοσοκομείου Ρεθύμνου και τους διευθυντές των κλινικών κατεγράφησαν τα άμεσα προβλήματα, με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΠ και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους στο άμεσο μέλλον και μέχρι την έλευση νέων ειδικευομένων και ειδικευμένων ιατρών.
Ως προσφορότερη λύση προκρίθηκε η λειτουργία του ΤΕΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων τμημάτων του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου και προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν άμεσα από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης οι σχετικές πρωτοβουλίες με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη αξιέπαινη στάση πολλών γιατρών που δήλωσαν ότι θα κάνουν ό, τι χρειαστεί προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου στην αποστολή του.
Σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης σαν αυτή που βιώνει η χώρα μας η ενεργής συμβολή όλων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ειδικά όταν αφορά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.