Έχοντας δουλέψει για χρόνια στο εξωτερικό, ο γραφίστας Πόλυς Δημητριάδης βρήκε ξαφνικά πέρσι τον εαυτό του ‘εγκλωβισμένο’ στην Ελλάδα της κρίσης.
Γρήγορα κατάλαβε ότι η δημιουργικότητα ήταν μονόδρομος, και πριν από μερικούς μήνες ίδρυσε το ΒΑΤ brand. Το πρώτο ελληνικό brand χειροποίητων design usb sticks, φτιαγμένα με πολλή φαντάσια, κι από τα πλέον απρόβλεπτα υλικά και αντικείμενα.
Μας εξηγεί:
“Το χειροποίητο usb είναι ένα προϊόν μοναδικό στην σχεδίαση και την κατασκευή, το οποίο απευθύνεται σε όλους καθώς συνδυάζει την ομορφιά ενός έργου τέχνης και την καθημερινή χρηστικότητα της τεχνολογίας. Ξεκινώντας το ΒΑΤ brand ο όρος που έθεσα στον εαυτό μου ήταν ότι θα σχεδιάσω και θα κατασκευάσω αντικείμενα που δεν θα ανήκουν στην μαζική αισθητική και κατανάλωση, αλλά θα έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, και ανάλογο price ladder. Ακόμα κι αν βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, υπάρχουν πάντα άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν την μοναδικότητα, ακόμα και στα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα.”
“Η ιδέα της νυχτερίδας σαν σχέδιο και στη συνέχεια σαν logo του ΒΑΤ brand ήρθε ως έμπνευση από μια γερμανική αντίκα λάμπας πετρελαίου του 1935-40 που λεγόταν BAT, και την οποία είχα βρει πεταμένη στα σκουπίδια πριν χρόνια.”
“Τα υλικά που χρησιμοποιώ στη βασική σειρά προέρχονται αυτούσια από την φύση, σχεδόν όπως τα βρίσκω. Η Vintage σειρά είναι κάτι εξαιρετικό καθώς παλιά αυθεντικά αντικείμενα μετατρέπονται σε κάτι μοντέρνο τεχνολογικά, κι έτσι αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια ή σε αποθήκες, αποκτούν μια νέα “παλιά” μορφή και χρήση. Μου προκαλεί δέος να βρίσκω, παραδείγματος χάρη, ραδιοφωνικούς κρυστάλλους εβδομήντα ετών τους οποίους χρησιμοποιούσε ο Αμερικανικός στρατός στον πόλεμο, και να τους μετατρέπω σε ένα χρήσιμο και απαραίτητο σύγχρονο αντικείμενο.
Είναι μοναδικό συναίσθημα να χρησιμοποιείς για την μεταφορά των αρχείων σου ένα αντικείμενο το οποίο έχει πάνω του σφραγίδα “Μάιος 1944”.
Για την κατασκευή κάθε ενός usb απαιτείται πολύς χρόνος, από ώρες έως και μέρες, καθώς δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής ούτε οδηγός κατασκευής. Το κάθε αντικείμενο έχει τη δική του δυσκολία για να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα, και κανένα usb δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, μιας που όλα φτιάχνονται από την αρχή ένα – ένα. Όλη η κατασκευή είναι στο χέρι , με μοναδικό ηλεκτρικό εργαλείο ένα Dremel.
Κάθε BAT usb έχει προς το παρόν χωρητικότητα 8GB, και είναι ελεγμένο για την καλή ποιότητα λειτουργίας με ειδικό custom software.”
Και μία απίθανη έκπληξη: Κάθε stick συνοδεύεται από έναν σειριακό αριθμό και Qr code τον οποίο αν σκανάρουμε με την κάμερα του κινητού μας, μας ‘αποκαλύπτεται’ απευθείας μέσω Google Maps η προέλευση της πρώτης ύλης του usb που κρατάμε στα χέρια μας!
*Τα θέλουμε!
της Άλκηστης Γεωργίου
Πηγή: www.lifo.gr