Συνέδριο Εκπαιδευτικών με θέμα «Μεσόγειος-Ίσαλος Γραμμή» θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 8 Δεκεμβρίου 2015 στο ΜΑΙΧ (Χανιά) με την στήριξη-συνδιοργάνωση:
- Περιφέρεια Κρήτης,
- Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης (δια των Τμημάτων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και Χανίων και των Σχολικών Συμβούλων Καθηγητών Φυσικών Επιστημών Δυτικής Κρήτης, Μηχανικών Κρήτης και 6ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου αντίστοιχα),
- Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ/FORTH/IACM) Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser,
- ΤΕΙ Κρήτης, Θεολογική Σχολή Χάλκης,
- Σύλλογος Φυσικών Κρήτης.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνέχεια κοινών Επιμορφωτικών Δράσεων στο γενικό θέμα «Αειφόρος Σχολική Ηγεσία» που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και στη Χάλκη.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτη Σημανδηράκη «σκοπός του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση των εκπαιδευτικών συνεργασιών των Ελληνόφωνων της Μεσογείου, Κρήτης, Κύπρου, του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης κ.α. σε ζητήματα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης για την πρόοδο στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις σχολικές κοινότητες και τοπικές κοινωνίες».
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 106 ομιλητές από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, την Κύπρο την Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενηθούν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και θα απευθύνουν εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, δραστηριότητες πεδίου, θα εκφράσουν σκέψεις, ιδέες και απόψεις στα τραπέζια συζήτησης σχετικά με το σχεδιασμό και εφαρμογή της διερευνητικής μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες στα σχολεία, μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις, και να μοιραστούν τον επιστημονικό και οικογενειακό τους πολιτισμό σε εκπαιδευτικές συνευρέσεις. Οι συμμετέχοντες θα είναι συγχρόνως εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι.
Τα Θεματικά Πεδία του Συνεδρίου είναι: Α. Επιστήμη, Φιλοσοφία, Θεολογία, Τέχνη, Β. Εκπαίδευση, Ποιότητα Ζωής και Τοπικές Κοινότητες, Γ. Οδύσσειες, η Γειτονιά μας, Δ. Μονάδες, Οντότητες, Γένεσις, Ε. Εικόνες και Απεικάσματα, Στ. Χρόνος, Ισορροπία.
«Προσβλέπουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου να αξιοποιηθούν στις εκπαιδευτικές κοινότητες των συμμετεχόντων και να ανοίξουν νέους δρόμους και ορίζοντες στην εκπαιδευτική ζωή των Ελληνόφωνων της Μεσογείου, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει αξίες, δομές και σημασίες του σύγχρονου πολιτισμού, αξιοποιώντας το πολιτισμικό παρελθόν και παρόν της Μεσογείου» αναφέρει ο Αντιπεριφεριεάρχης Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου.