Αλλάζουν τόπο προορισμού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη -που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα, θα οδηγούνται στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή, ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι γεμάτος, με περίπου 4.000 άτομα. Οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν ανοίξει το σημείο διέλευσης, ωστόσο η ροή προσφύγων γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι οι οι πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία καλούνται να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους, με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρα η ταυτοποίηση.
Το «σχέδιο Β» της κυβέρνησης
Όσο για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού από τους Αφγανούς, αυτή έληξε το απόγευμα Τρίτης. Σημειώνεται ότι ορισμένοι είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί της Τρίτης, τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε τη μεταφορά 1.260 Αφγανών, με περίπου 20 λεωφορεία που αναχώρησαν για την Αθήνα. Οι σιδηροδρομικές γραμμές άνοιξαν και στη συνέχεια άρχισαν να εκτελούνται δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών.
Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η πρωινή αστυνομική επιχείρηση απελευθέρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη εντάσσεται στο εναλλακτικό «σχέδιο Β» της κυβέρνησης. Η ενέργεια αυτή έγινε ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ, για την είσοδο μη πιστοποιημένων προσφύγων στο γειτονικό κράτος, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ήδη ένα μεγάλο κλιμάκιο Σύρων προσφύγων αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά για να περάσει τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ:
Μεταφέρουμε πιστοποιημένους πρόσφυγες προς τα βόρεια σύνορα, έχουμε ανοίξει τη σιδηροδρομική γραμμή, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία παρεμπόδισης για να χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις των Αφγανών προσφύγων. Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.
Εγκλωβισμός προσφύγων στην εθνική Αθηνών-Λαμίας
Παράλληλα, πάνω από 2.000 πρόσφυγες που μετέβαιναν στην Ειδομένη έχουν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι αστυνομικές αρχές άρχισαν σταδιακά να επιτρέπουν τη διέλευση λεωφορείων (ανά δύο κάθε μισή ώρα), ωστόσο συνεχίζουν να φτάνουν κι άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. Λόγω της ακινητοποίησης των προσφύγων, δημιουργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εντάσεις, διαμαρτυρίες και αναστάτωση.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά: το μεσημέρι της Τρίτης κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», μεταφέροντας 221 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.
Στο μεταξύ, το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως 1.556 μετανάστες και πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο, σε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Φαρμακονησίου και Κω.
Χιλιάδες πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτόν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων μέσα σε μόλις δύο μήνες, ενώ το 2015 το όριο των 100.000 ξεπεράστηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι συνολικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο.