Έκλεισε το κεφάλαιο της χρεοκοπίας για την Αργεντινή καθώς η χώρα πλήρωσε, την Παρασκευή, τους πιστωτές που δεν είχαν δεχθεί αναδιαρθρώσεις χρέους, βάζοντας τέλος σε μια σχεδόν δεκαπενταετή «μάχη» με τις αγορές.
Την Παρασκευή ο Αμερικανός δικαστής, Τόμας Γκριέσα, ο οποίος με τις αποφάσεις του είχε μπλοκάρει την ελευθερία κινήσεων της Αργεντινής στις αγορές, ανακάλεσε αφού η χώρα πλήρωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους πιστωτές.
Η ανάκληση της απόφασης ήρθε αφού η χώρα πλήρωσε τους τελευταίους πιστωτές της, την Παρασκευή, καταβάλλοντας δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγάλη μάχη μεταξύ της χώρας και των διεθνών πιστωτών της (ανάμεσά τους αμερικανικά επενδυτικά fund) ξεκίνησε από το 2001, όταν η Αργεντινή χρεοκόπησε και δεν μπορούσε να αποπληρώσει χρέος 100 δισ. δολαρίων στους ομολογιούχους.
Πολλοί ξένοι ομολογιούχοι προσέφυγαν στα δικαστήρια αντί να «ξεφορτωθούν» τα ομόλογά τους, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς, κυρίως μεγάλα επενδυτικά Funds, να χαρακτηριστούν ως «αρπακτικά» που τρέφονταν από το «πτώμα» της ίδιας της χώρας.
Όσοι επέμειναν πέρασαν παραπάνω από μια δεκαετία διεκδικώντας αποπληρωμή χωρίς να επιθυμούν να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους.
Έστειλαν, επίσης, δικηγόρους σε διάφορα σημεία της γης ώστε να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη χώρα. Για παράδειγμα μπόρεσαν να πάρουν μια απόφαση δικαστηρίου στην.. Γκάνα με την οποία κατασχέθηκε ένα αργεντίνικο πλοίο.
Ο Γκριέσα είχε εκδώσει μια διαταγή με την οποία απαγόρευε στην Αργεντινή να πληρώσει, μέσω αμερικανικών οικονομικών ινστιτούτων, τους ομολογιούχους με τους οποίους είχε φθάσει σε συμφωνία εάν δεν πλήρωνε και εκείνους που απαιτούσαν πλήρη αποπληρωμή.
Αυτό σακάτεψε τις δυνατότητες της χώρας να ελιχθεί στις διεθνείς αγοράς και ανάγκασε την κυβέρνηση να εκδώσει εγχώρια ομόλογα για να συγκεντρώσει χρήματα και να αναζητήσει βοήθεια από χώρες όπως η Κίνα.
Η πρώην πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ, είχε αρνηθεί να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές, ωστόσο, ο Μαουρίσιο Μάκρι (τωρινός πρόεδρος της χώρας) είχε θέσει ως κεντρική υπόσχεσή του να άρει το οικονομικό αδιέξοδο και να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Έκδοση ομολόγων
Η χώρα, τελικά, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές την Τρίτη με την τετραπλή έκδοση τριετών, πενταετών, δεκαετών και τριαντακονταετών ομολόγων αντλώντας συνολικά 16,5 δισ. δολάρια και κάνοντας το μεγάλο βήμα για οριστική διέξοδο από την κρίση.