Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ξενοδοχεία σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Βήματα – Πρακτικές Οδηγίες- Παραδείγματα» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση σε Ξενοδοχείο σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην επιχείρηση όπως μείωση λειτουργικού κόστους, μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και δυνατότητα πρόσβασης σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης και σύνδεση με πράσινες αξίες, πρόσβαση σε ένα δυναμικό τμήμα της αγοράς -αυτό των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων τουριστών, αύξηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επίτευξη στόχων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και αυξημένη πιστότητα πελατών λόγω βελτιωμένης άνεσης και συνολικής εμπειρίας κατά τη διαμονή.
Το σεμινάριο το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 ιδιοκτήτες/διευθυντές και τεχνικοί διευθυντές ξενοδοχείων διεξάχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “neΖΕΗ – nearly Zero Energy Hotels” η οποία συντονίζεται πανευρωπαϊκά Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).
Κατά την διάρκεια του διημέρου, οι ξενοδόχοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για:
- βασικές αρχές και ευκαιρίες για εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία
- κατάλληλες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, καλές πρακτικές ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- τι σημαίνει κτήριο/ξενοδοχείο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ορολογία και σχετική νομοθεσία
- βήματα για έργα ανακαίνισης με στόχο σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, την ενεργειακή επιθεώρηση, τα εργαλεία σχεδιασμού και διαχείρισης
- σκοπιμότητας έργων ενεργειακής ανακαίνισης σε ξενοδοχεία και τις δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών παρεμβάσεων
- μελέτες περιπτώσεων και καλά παραδείγματα ξενοδοχείων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη
Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.nezeh.eu.