Ολοκληρώθηκε στις Αζόρες της Πορτογαλίας, σειρά έξι Διεθνών Συνεδρίων της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με θέμα του τελικού Συνεδρίου: “Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός σε Παγκόσμια Κλίμακα”.
Η Περιφέρεια Κρήτης, παρούσα στην πρωτοβουλία αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε και στο τελικό συνέδριο στις Αζόρες, όπου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τη Θαλάσσια Χωροταξία σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, ως ένα Εργαλείο Βιώσιμης Θαλάσσιας Οικονομίας, ως Σχεδιασμός στα Διεθνή Ύδατα, αλλά και για την Προσαρμογή και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Στην τελευταία αυτή θεματική ενότητα, με την οποία ολοκληρώθηκε και η σειρά των Διεθνών Συνεδρίων, η Περιφέρεια Κρήτης, εκπροσωπούμενη από την Δρ Ελένη Χατζηγιάννη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, παρουσίασε τους βασικούς παράγοντες για την αξιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού περιβαλλοντικά για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές, με κριτήριο τις ιδιαιτερότητες των γεωγραφικών θαλάσσιων περιοχών, την ετερογένεια στο θαλάσσιο περιβάλλον, την διατήρηση και διαχείριση των οικοσυστημάτων, αλλά και τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Θαλάσσιας Λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Συγχρόνως, διατυπώθηκε η ανάγκη εφαρμογής του σχεδιασμού με διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία, με γνώμονα το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο κάθε χώρας αλλά και τις τοπικές ανάγκες ανάπτυξης σε κάθε περιοχή/Περιφέρεια.
Την έναρξη του Συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 25 χώρες πραγματοποίησε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Karmenu Vella, τους συνέδρους καλωσόρισε στις Αζόρες ο Vasco Cordeiro, Περιφερειάρχης Αζορών και Πρόεδρος της Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων Απομακρυσμένων Περιοχών (CPMR).
Είχαν προηγηθεί πέντε ακόμα Συνέδρια όσον αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και συγκεκριμένα:
1. Αλιεία και Υδατοκαλλιέργειες (Βίλνιους 2013), 2. Ενέργεια (Δουβλίνο, 2013), 3. Ναυτιλία (Αθήνα, 2014), 4. Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός (Βενετία, 2014) 5. Περιβάλλον (Βρυξέλλες, 2015).