ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εγκαίνια του ιστορικού φρουρίου Κουλέ και συναυλία από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

koule-02

Ως ένα μεγάλο «φάρο» της ιστορίας και του πολιτισμού που παραδίδεται ξανά στη πόλη του Ηρακλείου και στους επισκέπτες του, χαρακτήρισε το ανακαινισμένο φρούριο Κούλε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας χθες στα εγκαίνια για την επανέναρξη λειτουργίας του ιστορικού φρουρίου.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως είπε ο Περιφερειάρχης «η ανάδειξη και η αξιοποίηση όλων των μνημείων του νησιού, προσδίδει δύναμη και αξία στην προσπάθεια που συνεχίζουμε να καταβάλλουμε, για να καταστήσουμε τον τόπο μας, ως ένα ιδιαίτερο μοναδικό τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό στη Μεσόγειο».

Επίσης για την επαναλειτουργία του φρουρίου μίλησαν η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με την ΕΡΤ, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη που αναφέρθηκε στην αποκατάσταση και συντήρηση του Ενετικού φρουρίου, και ο αρχαιολόγος της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων Θεοτόκης Θεοδούλου ο οποίος μίλησε για την έκθεση των θαλασσίων ευρημάτων-ερευνών στον κόλπο Ηρακλείου-Ντίας.

Τα εγκαίνια επανέναρξης λειτουργίας του Ενετικού Φρουρίου Rocca a Mare (Κούλε) έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου σε εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συναυλία με οργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ όπου η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ παρουσίασε έργα κλασικού Ελληνικού ρεπερτορίου υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

koule-03

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση του στο χώρο του Κούλε με τον μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μουσικών Συνόλων Αναστάσιο Συμεωνίδη, συζήτησε για την μελλοντική συνεργασία της Περιφέρειας με τα Μουσικά Σύνολα και την ΕΡΤ.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του στα εγκαίνια αλλά και για την παρουσία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ είπε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για το Ηράκλειο, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη. Ένας μεγάλος φάρος πολιτισμού, μια ιστορική εστία, πλήρως ανακαινισμένη και συντηρημένη με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, παραδίδεται ξανά στην πόλη του Ηράκλειου και στους επισκέπτες της. Το πιο φωτογραφημένο σημείο για τους Ηρακλειώτες, αλλά και για τους τουρίστες, που εδώ και δεκαετίες το επισκέπτονται, μαθαίνοντας πως η πόλη του Ηρακλείου, ο Χάνδακας, η Κάντια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινής ιστορίας που περνά και από τα ενετικά χρόνια.

Το ενετικό φρούριο του Κούλε, του κάστρου που χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο κρατούν στη μνήμη τους, ως τελευταία εικόνα, είτε αναχωρούν από το λιμάνι του Ηρακλείου είτε από το αεροδρόμιο, από σήμερα ενσωματώνεται ξανά στην πολιτιστική διαδρομή του Ηρακλείου. Μιας πόλης που έχει την τιμή να φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, καθώς μόλις πριν από τρεις ημέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη σειρά κατάταξης των μουσείων της Ελλάδας, μετά το μουσείο της Ακρόπολης.

koule-01

Με αφορμή αυτή τη διάκριση αλλά και με το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών στο Κούλε, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης και θερμά συγχαρητήρια στη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σε όλους τους αρχαιολόγους και μηχανικούς που με επιστημοσύνη, σεβασμό στο παρελθόν και συναίσθηση του παρόντος εργάστηκαν για το αποτέλεσμα που σήμερα όλοι καμαρώνουμε. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε και σε όλους τους εργατοτεχνίτες, που με μεράκι και φιλότιμο δούλεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα, συντηρώντας κάθε πέτρα του μνημείου. Καλωσορίζουμε επίσης στο Ηράκλειο την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η οποία υπό τη διεύθυνση του κ. Πυλαρινού θα προσφέρει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των σημερινών εγκαινίων.

Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, σε μια εποχή που όλα μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς η Περιφέρεια Κρήτης, πρέπει ταυτόχρονα και να ακολουθήσει τις εξελίξεις, αλλά και πολλές φορές να τις προδιαγράψει, να καθορίσουμε εμείς δηλαδή το αύριο του τόπου μας. Τη δύναμη αυτή θα μας τη δώσει η αναζήτηση και η ανάδειξη της παράδοσής μας, τα στοιχεία της ιδιαίτερης μας κουλτούρας, το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής που μας ενώνει και παράλληλα μας βοηθά να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για την Κρήτη ο πολιτισμός είναι «το φως της αλήθειας, ο μάρτυρας των καιρών, ο δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία μας και η ζωή μας».

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία αυτής της παράδοσης είναι και το Ενετικό Φρούριο του Κούλε. Εδώ που ο χώρος συναντά τον χρόνο, όπου η ελληνική παράδοση δένει στενά με την παράδοση των Βενετών και της Γαληνοτάτης. Είναι το σημείο που συναντήθηκαν πριν αιώνες διαφορετικοί πολιτισμοί αφήνοντας ανεξίτηλα αποτυπώματα στο Ηράκλειο. Στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από το σχεδιασμό μας για τον πολιτισμό, μέσα από τη χρηματοδότηση μεγάλων αλλά και μικρότερων έργων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ακολουθούμε τη διδαχή του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος δήλωνε ότι «το παρελθόν δεν αναβιώνεται αλλά καλλιεργείται διαρκώς αισθητικά και διδακτικά».

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω, ότι αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό ως μια διαδικασία της απελευθέρωσης του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό σε κάθε γωνιά της Κρήτης η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει τις δράσεις πολιτισμού, θα συνεχίσει να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού, για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας ταυτότητας καθώς πιστεύουμε ότι είναι ένας αγώνας για την «επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη. Γιατί ο πολιτισμός δεν κληρονομείται. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. Αν αυτή η μεταβίβαση διακοπεί τότε ο πολιτισμός θα πεθάνει και η κοινωνία μας θα αλλάξει μορφή».