ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Οι Ρεθεμνιώτες της Αττικής παρακολούθησαν την β’ στάση των χαιρετισμών

Ιερά γυναικεία Μονή Αγίου Ιεροθέου ΜεγάρωνΑφήνοντας με τα λύπης του πέντε άτομα εκτός από το 55αρι πούλμαν ,με την υπόσχεση ότι την επόμενη φορά θα προηγηθούν, ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», πραγματοποίησε απογευματινή εξόρμηση στην Ιερά γυναικεία Μονή Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων προς παρακολούθηση των Β΄Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Μεγάλη προσέλευση των Ρεθυμνίων και φέτος στην πρόσκληση του συλλόγου για παρακολούθηση των Χαιρετισμών, που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο . Η πλούσια φιλοξενία , η εξαιρετική επιλογή των Ιερών Μονών αλλά και η καλή παρέα είναι τα κύρια συστατικά της τόσης μεγάλης συμμετοχής.

Η επιλογή της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων Αττικής έγινε από τον πρόεδρο του συλλόγου κο Γεώργιο Βλατακη που βρίσκεται στην τοποθεσία Δερβένι, στη βορειοανατολική πλαγιά των Γερανείων, σε μια ήσυχη τοποθεσία περίπου 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Μεγάρων, Η ιερά μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Κυπαρισσιώτισσα και στον Άγιο Ιερόθεο, πρώτο επίσκοπο των Αθηνών. Η ονομασία Κυπαρισσιώτισσα προήλθε από την παράδοση ότι τον 15ο αιώνα οι μοναχοί της μονής σώθηκαν από τους πειρατές ανεβαίνοντας σε ένα κυπαρίσσι.

Η μονή χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Διαλύθηκε το 1833, με διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνα. Ανασυστάθηκε ως γυναικεία μονή το 1930, και στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής προσέφερε πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων βοηθώντας είκοσι Βρετανούς στρατιώτες που κρύβονταν σε γειτονικό σπήλαιο. Το καθολικό, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, είναι μικρό σε διαστάσεις, ανήκει στον συνεπτυγμένο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο και διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίεςτου 12ου αιώνα, κυρίως λαϊκού ύφους, αλλά και αξιόλογες νεότερες, του 16ου ή 17ου αιώνα. Το κωδωνοστάσιό του είναι ενωμένο με τον πρόναο και στηρίζεται σε κίονες που ανήκουν σε αρχαίο ή παλαιοχριστιανικό κτίσμα. Στη βόρεια πλευρά του ναού έχει προσαρτηθεί παρεκκλήσιο, ενώ στο νότιο μέρος του βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ιερόθεου και δίπλα του το θολωτό μνημείο που ανήγειραν οι μοναχοί σε ανάμνηση της διασωσής τους από τους πειρατές.. Στη βυζαντινή εποχή χρονολογείται και το φωτάναμμα, ο καμαροσκεπής θερμαινόμενος χώρος συγκέντρωσης των μοναχών, απέναντι από το καθολικό, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως τράπεζα. Η μονή πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, στις 15 Αυγούστου και στις 4 Οκτωβρίου.

Η κάρα του Αγιου ΙεροθέουΟ Άγιος Ιερόθεος γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ως μέλος του Αρείου Πάγου γνώρισε την αληθινή πίστη, εκ στόματος του Αποστόλου Παύλου. Κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Χριστιανός και αργότερα αξιώθηκε να χειροτονηθεί πρώτος επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών. Ανέπτυξε σημαντική συγγραφική και ποιμαντική δράση. Κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., αφού πρώτα ανοικοδόμησε πνευματικά τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και τον Άγιο Αριστείδη τον φιλόσοφο.Η παράδοση τον θέλει να μεταφέρετε θαυματουργικά στα Ιεροσύλυμα μέσω νεφέλης κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Εν μέσω χορού των Αποστολών ύμνησε την Παναγία αφού θεωρείτε και υμνογράφος.

Μετά την παρακολούθηση των κατανυκτικών ύμνων των Χαιρετισμών οι Ρεθυμνιωτες απόλαυσαν την κρητική φιλοξενία του συλλόγου στην τράπεζα της Μονής που παραχωρήθηκε ειδικά μέσω του προέδρου και κατόπιν ευλογίας της καθηγουμένης Ισιδώρας που αποτελείτο από ρακή, ελιές, κρίθινο παξιμάδι, παστέλι, βραχάκια, ενώ θραύση έκανε η φανουρόπιτα της κας Λένας Σταμαθιουδακη. Συμμετείχαν το ζεύγος Γιάννη & Βάσω Μαρκάκη, το ζεύγος Ελενη Μ. Λιαναντωνακη & Δημ. Γιαννιτσοπουλου, το ζεύγος Μανώλη & Φρόσω Καλλονακη με την κόρη τους, το ζευγος Αριστείδη & Μαρικα Λιαναντωνακη, η Νίτσα Λίτινα,η Αθηνα Μαραγκουδακη, κ Ολγα Κουμεντακη, η Καιτη Βασιλακη με το συζ. της, η κα Πριναρακη, η κα Τόνια Χαριτάκη, η κα Ευα Μπαρμπούνη, ο Λευτερης Δρανδακης, η Μαρκέλα Αργετακη, η κα Τζιφακη, ο Βασ. Φραγκιαδακης , η Ε. Αρ. Λιαναντωνακη, η Ρίτσα Σιφαντου και άλλοι. Όλοι οι συμμετέχοντες ικανοποιημένοι επέστρεψαν γεμάτοι από την απογευματινή εξόρμηση αναμένοντας την επόμενη φορά.

Καλή Σαρακοστή σε όλους.