Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Μεσσαράς (Πρότυπο Γεωργικό Σχολείο) σε συνεργασία με το Δημόσιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Παρασκευή Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Πηχτόγαλου Χανίων».
Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν το πιστοποιημένο ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τυρί της Κρήτης, τη γεωγραφική ζώνη προέλευσης του γάλακτος και του προϊόντος (Ν. Χανίων), τα φυσικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, τη μέθοδο παρασκευής και κυρίως να συμμετάσχουν στην παρασκευή του παραδοσιακού κρητικού φρέσκου μαλακού άσπρου τυριού, άμεσης κατανάλωσης.
Το σεμινάριο ήταν διάρκειας δέκα (10) ωρών και περιελάμβανε θεωρητική παρουσίαση και ανάλυση των σταδίων παρασκευής, παρουσίαση του πιστοποιημένου τρόπου παρασκευής, όπως έχει καταχωρηθεί στον ευρωπαϊκό κατάλογο DOOR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη», επίδειξη της μεθόδου παρασκευής, ενώ κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εμπλακούν ενεργά στον τρόπο παρασκευής, στο εργαστήριο του ΠΓΣ Μεσσαράς (Γεωργική Σχολή).
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε η κα Χαλκιαδάκη Μαρία, Γεωπόνος, υπεύθυνη του ΠΓΣ Μεσσαράς και στη συνέχεια η κα Χατζηγεωργίου Στέλλα, Γεωπόνος, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις, που αναπτύσσει η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και κυρίως τις εθελοντικές πρωτοβουλίες της Σχολής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε το πρώτο στάδιο παρασκευής του τυριού, που αφορούσε στην παστερίωση και αργή πήξη του γάλακτος, ενώ παράλληλα έγινε γενική και ειδική αναφορά για το τυρί, τα προϊόντα ΠΟΠ της Περιφέρειας Κρήτης και την ιστορική διαδρομή του Πηχτόγαλου Χανίων. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ολοκλήρωση της τυροκόμησης (αξιολόγηση τυροπήγματος, στράγγισμα, αλάτισμα) και γευσιγνωσία από τους συμμετέχοντες.
Το γάλα για την πρακτική εξάσκηση διέθεσε το τυροκομείο του κ. Κων/νου Καργάκη.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε εκπαιδευτικό υλικό, ενώ θα λάβουν και Βεβαίωση Παρακολούθησης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 40 συμμετέχοντες διαφόρων εκπαιδευτικών και ηλικιακών επιπέδων.
Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc, Δ/ντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΠΓΣ Μεσσαράς Κα Χαλκιαδάκη Μαρία, οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες θα συνεχισθούν ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.