Το νέο μνημόνιο που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή συνεχίζει το έργο των έως τώρα εφαρμοσθέντων μνημονίων, προς την ίδια κατεύθυνση φοροεπιδρομής, λιτότητας και εξυπηρέτησης μεμονωμένων συμφερόντων.
Ειδικά για το χώρο του φαρμάκου, προβλέπονται
- Μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Επικαιροποιείται η κατάργηση της διατίμησης σε αυτά, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από το δεύτερο μνημόνιο και θεσμοθετηθεί με τον Ν.4254/14, έτσι ώστε η τιμή που θα μπορούν να λαμβάνουν να είναι εντελώς ελεύθερη, απλώς θα υπάρχει μια ενδεικτική (όχι υποχρεωτική) λιανική τιμή. Με τον τρόπο αυτό, είναι βέβαιο πως οι τιμές τους θα εκτοξευθούν (η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη). Αυτό , άλλωστε, φαίνεται και από την παράλληλη ρύθμιση διατήρησης της διατίμησης μόνο στα ΜΗΣΥΦΑ που θα προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Όταν, δηλαδή, πληρώνει το κράτος, επιβάλλει διατίμηση και χαμηλές τιμές, ενώ όταν πληρώνει ο ασθενής έρχεται απελευθέρωση και τιμές στα ύψη.
- Για την παρακολούθηση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ δημιουργείται «παρατηρητήριο τιμών», ωστόσο τα στοιχεία που θα συλλέγει δεν θα δημοσιεύονται και δεν θα έχει πρόσβαση κανένας φορέας σε αυτά. Υποκρισία, δηλαδή, και υποψίες για αναξιοπιστία στην καλύτερη περίπτωση και δόλιες μεθοδεύσεις στη χειρότερη.
- Γενόσημα : Προβλέπονται ποινές για τους φαρμακοποιούς που δεν θα χορηγούν σε μεγάλο ποσοστό γενόσημα φάρμακα, αφενός , αλλά αστεία κίνητρα για αυτούς που θα χορηγούν αφετέρου. Ανεφάρμοστα μέτρα, που δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες επηρεάζονται και από το νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚΑ, (το ποσό ΕΦΚΑ θα υπολογίζεται επί ολόκληρου του φορολογητέου εισοδήματος και όχι αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν). Πρόκειται για αδιανόητο παραλογισμό πληρωμής εισφορών επί εισφορών που προκαλεί αύξηση στην επιβάρυνση κατά επιπλέον 28% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, από το 2019 και μετά. Το μέτρο είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει ο ΕΦΚΑ, αφού «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Το μοναδικό μέτρο (άρθρο 9) που στηρίζει κάποιους ασθενείς είναι η μείωση της συμμετοχής που θα καταβάλλουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου