ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Τιμή σε έναν μεγάλο ευεργέτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη ξεναγήθηκε στους χώρους του Καμπάνειου Ιδρύματος, στο οποίο προς τιμήν του παρατέθηκε και το επίσημο δείπνο. Στο Καμπάνειο Ίδρυμα, το οποίο το πήρε το όνομά του από την μητέρα του μεγάλου ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη. Ο Πρόεδρος, είδε την έκθεση του φημισμένου Κρητικού καλλιτέχνη Ρουσέτου Παναγιωτάκη, με θέματα από την αρχαία Κρήτη και παρακολούθησε Μινωικό δρώμενο στην σκιά του σπηλαίου Δικταίου Άντρου, τόπο γέννησης του Δία.

Αντώνιος Φ. Παπαδάκης

Ο Αντώνιος Φ. Παπαδάκης υπήρξε όχι μόνο ένας μεγάλος ευεργέτης για την Κρήτη που το έργο του συνεχίζει το Καμπάνειο Ίδρυμα αλλά και ο βασικός χρηματοδότης και ουσιαστικός αρχηγός της μεγάλης Κρητικής επανάστασης του 1866. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Παιδείας και κυρίως του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενδεικτικά, ενώ ο Όθωνας με δωρεά 20.000 δραχμών εποχής – είχε την απαίτηση- να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο «Οθωνικό», ο κρητικός ευεργέτης προσέφερε εν ζωή και με διαθήκη το αμύθητο για την εποχή ποσό των 1.850.000 δραχμών.

Ο Αντώνιος Φ. Παπαδάκης μετά τον θάνατο του πατέρα του από τους Τούρκους, αποκτά την μεγάλη του περιουσία και με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτεί την επανάσταση της Κρήτης. Ο αδελφός του, ο οποίος είχε πουληθεί στο σκλαβοπάζαρο, γίνεται ο Ισμαήλ Φερίκ Πασάς, δηλαδή ο στρατηγός της Αιγύπτου και Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου. Το 1866 γίνεται η μεγάλη Κρητική επανάσταση. Αρχηγός των στρατευμάτων είναι ο αδελφός του Αντώνιου Παπαδάκη. Ο Φερίκ γυρνάει τα αιγυπτιακά στρατεύματα πίσω, αυτό οδηγεί στο ότι οι Τούρκοι καταλαβαίνουν ότι θυμάται και πιθανόν να είναι κρυφοχριστιανός και τον δηλητηριάζουν. Ο Αντώνιος Φ. Παπαδάκης βυθίζεται στην θλίψη με το άκουσμα των νέων και αποφασίζει με διαθήκη του το 1862, στην επανάσταση, να αφήσει όλη του την περιουσία για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, για την Εκπαίδευση. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες του ελληνισμού πάντα, ο αγώνας της ελευθερίας και ο αγώνας για την Παιδεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, διοργανώνει ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις και δράσεις. Μια από αυτές είναι και το επιμορφωτικό πρόγραμμα νέων ομογενών με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» το οποίο υλοποιείται στη Κρήτη από 28/7 έως 10/8/2017 με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων Ηρακλείου, Αρχανών, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.\

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 70 νέοι- ες ομογενείς, ηλικίας 18-35, εκ των οποίων οι 48 προέρχονται από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και οι υπόλοιποι από την Ρωσία, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Μολδαβία οι οποίοι έχουν λάβει μέρος σε διαγωνισμό αναφορικά με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη τη σχέση του με το Μινωικό πολιτισμό καθώς και την προσφορά των Ελλήνων Ευεργετών στο Έθνος και συγκεκριμένα του Αντώνιου Παπαδάκη.