ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Υπογραφή σύμβασης για την ανάπτυξη των καλλιεργειών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στην Κρήτη

Ο εντοπισμός των περιοχών στην Κρήτη όπου μπορούν να αναπτυχθούν καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στο νησί αποτελεί το έργο σύμβασης που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας με τίτλο «Έρευνα για την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Κρήτη» με προϋπολογισμό 50.000.

Στην υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρης Κρήτης κοινωνικής πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη o αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης-επιστημονικός υπεύθυνος του βοτανικού κήπου του Πανεπιστήμιου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου και συγκεκριμένα της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω του Βοτανικού Κήπου, στο Ρέθυμνο, για την προώθηση των καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νησί.

Από την υλοποίησή της σύμβασης-μελέτης αναμένεται να προκύψουν οι χάρτες καταλληλότητας των περιοχών για καλλιέργεια βασικών ειδών της αρωματικής και φαρμακευτικής χλωρίδας, με βάση το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» τους και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων περιβαλλοντικών συνθηκών στο νησί. Οι χάρτες θα είναι διαθέσιμοι στον αγροτικό κόσμο του νησιού, και συγκεκριμένα θα παραδοθούν 10 χάρτες σε ψηφιακή μορφή, που θα καλύπτουν τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, με γεωαναφορά σε σύστημα GPS.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ορίζεται σε 14 μήνες.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης-επιστημονικός υπεύθυνος του βοτανικού κήπου Στέργιος Πυρίντσος δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Το έργο θα δείξει ακριβώς που, ο αγρότης μπορεί να καλλιεργήσει, ποια χωράφια είναι κατάλληλα να καλλιεργηθούν και ποια όχι. Αυτό το οποίο αξιολογούμε είναι αν η περιοχή που βρίσκεται το χωράφι, έχει τις περιβαλλοντικές τέτοιες συνθήκες που είναι μέσα στα όρια του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» των φυσικών πληθυσμών των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Οι αγρότες θα καθοδηγηθούν μέσω διαθέσιμων χαρτών όπου θα φαίνονται οι περιοχές καταλληλότητας για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Επίσης το έδαφος θα πρέπει να είναι κατάλληλο, αλλά για αυτό δεν είμαστε υπεύθυνοι, γιατί πολλά εδάφη είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα, λιπάσματα. Το θέμα του εδάφους είναι κάτι πολύ ειδικό και αφορά την εκμετάλλευση από τον αγρότη, εμείς θα δώσουμε τις περιοχές καταλληλότητας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με τα επιστημονικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, σήμερα υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου θα οριστούν όλες οι περιοχές του νησιού που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες και πιστεύουμε ότι μέσω της προγραμματικής σύμβασης θα υπάρχει όφελος για όλους τους Κρητικούς παραγωγούς. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, με την ολοκλήρωση του έργου της σύμβασης, θα παρουσιάσουμε στους αγρότες τις περιοχές που είναι κατάλληλες πότε και που πρέπει να γίνονται αυτές οι καλλιέργειες».