ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Αρναουτάκης: “Η Γαύδος – «πράσινο» νησί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού”

Στα έργα υποδομής της Γαύδου τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τα οποία θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο διήμερο Αναπτυξιακό συνέδριο «Σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο μοντέλο Ανάπτυξης για την Γαύδο» που άρχισε στο Δημοτικό σχολείο στο «Καστρί» με οργανωτή τον Δήμο νησιού.

«Η Γαύδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για το σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Γαύδου την ικανοποίηση των βασικών κρατικών υποχρεώσεων.» τόνισε με έμφαση ο κ Αρναουτάκης παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη της Βουλευτή Βάλιας Βαγιωνάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, της Δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλινίκου, θεσμικών εκπροσώπων, φορέων και κατοίκων της Γαύδου. Ο Περιφερειάρχης είπε, ότι, για την τοπική ανάπτυξη, η Περιφέρεια συνεργάζεται με την Δήμαρχο, τον κ. Σταθάκη και τους άλλους θεσμικούς εκπροσώπους, προσθέτοντας: «Η ενεργειακή αυτονομία -να καταστεί πράσινο νησί η Γαύδος, η παρουσία γιατρού στο νησί, η δασοπυρόσβεση, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους, η απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού σχολείου, έργα τοπικής ανάπτυξης αποτελούν κάτι παραπάνω από τις συμβατικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους κατοίκους του νησιού».

Ο κ. Αρναουτάκης ευρισκόμενος στην Γαύδο είχε συνάντησή με τοπικούς φορείς, κατοίκους του νησιού, στελέχη και συνεργάτες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ενώ παράλληλα επισκέφθηκε έργα υποδομής που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Επίσης ο Περιφερειάρχης είχε συνεργασία με τον Υπουργό για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ Αρναουτάκης παρουσία του Υπουργού, των θεσμικών εκπροσώπων, συνέδρων, και κατοίκων της Γαύδου, ανέφερε: «Για την Περιφέρεια Κρήτης, η σημερινή συνάντηση είναι ιδιαίτερη και σημαντική. Είναι ιδιαίτερη γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερη γιατί βρισκόμαστε μαζί με εσάς, τους κατοίκους της Γαύδου, τους «φαροφύλακες» του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε ένα θαλάσσιο σταυροδρόμι θαλασσών, ηπείρων, ανθρώπων και πολιτισμικών ταυτοτήτων. Για το λόγο αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, στη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γαύδου, αλλά και σε όλους τους διακεκριμένους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Δημάρχου. Για την Περιφέρεια Κρήτης, η Γαύδος δεν αποτελεί απλά έναν νησιωτικό δήμο που μας χωρίζει η θάλασσα.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο τόπος σας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Οι αναπτυξιακοί πυλώνες της Κρήτης, όπως έχουν προσδιοριστεί ύστερα από συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με τους δήμους της Κρήτης, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, τις επαγγελματικές ενώσεις αφορούν και το νησί σας. Ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέα, η ενέργεια, η διαχείριση των υδάτων αφορούν συνολικά και οριζόντια όλη την Περιφέρεια Κρήτης, επομένως και το δικό σας δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, από την πρόσκληση της σημερινής Ημερίδας κρατάω μια λέξη με συμβολική αξία. Τη συμμετοχή. Τη συμμετοχή όλων σας σε καθετί που αφορά τον τόπο σας. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσετε. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση, για να μπορέσουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε αειφόρες πολιτικές, να θέσουμε στην κορυφή της πυραμίδας των παρεμβάσεών μας τον άνθρωπο.

Η σημερινή ημέρα θα αποδειχθεί ιδιαίτερης αξίας για τη Γαύδο γιατί αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προοπτικές προκειμένου να γίνει το νησί σας πιο ελκυστικό σε νέους ανθρώπους, να δοθεί η ευκαιρία στους τωρινούς αλλά και μελλοντικούς κατοίκους του να δημιουργήσουν, να παράξουν, να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Στο πλαίσιο αυτό όλοι μαζί συντεταγμένα μπορούμε να κατευθύνουμε καλύτερα τις παρεμβάσεις μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις διεκδικήσεις, αλλά κυρίως στις προκλήσεις και την ανάγκη να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από αυτές, μέσα από τη συνεργασία όλων μας. Η Περιφέρεια Κρήτης, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, διαδραματίζει, εδώ και χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του νησιού. Ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών, χαράσσουμε και περπατάμε νέους δρόμους. Μπολιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τομέα με μια νέα προσέγγιση, θεμελιώνουμε και υλοποιούμε τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Παραγωγική Κρήτη -που για μας συνιστά τον νέο μετρήσιμο στόχο- δεν λειτουργεί μόνο ως συλλογική προσδοκία για το παρόν και το μέλλον μας.  Αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας στην κρίση.

Για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για το σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Γαύδου η ικανοποίηση των βασικών κρατικών υποχρεώσεων. Η ενεργειακή αυτονομία -να καταστεί πράσινο νησί η Γαύδος, η παρουσία γιατρού στο νησί, η δασοπυρόσβεση, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους, η απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού σχολείου, αποτελούν κάτι παραπάνω από τις συμβατικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους κατοίκους του νησιού. Από τη δική μας πλευρά, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο ενισχύουμε και βελτιώνουμε τις αναπτυξιακές υποδομές του νησιού.

Τα προηγούμενα χρόνια με την χρηματοδότηση για έργα οδοποιίας ύψους

  • 439.000 ευρώ για το δρόμο Καστρί-Άμπελος και
  • με 335.000 ευρώ για την τοπική οδοποιία στο Λιμάνι
  • με τον εξοπλισμό για τη Σήμανση των Περιπατητικών Μονοπατιών (111.000 ευρώ)
  • με τις αναπλάσεις Οικισμών (381.000 ευρώ)
  • αλλά και με την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης ύψους 414.000

καλύψαμε ένα μέρος από τις μεγάλες ανάγκες του νησιού. Το επόμενο διάστημα είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το Δήμο να εντάξουμε για χρηματοδότηση νέα αναπτυξιακά έργα.  Έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και που θα αποτελέσουν για μας γόνιμο πεδίο δράσεων και πρωτοβουλιών. Η συγκεκριμένη αναπτυξιακή ατζέντα είναι η κινητήριος δύναμή μας. Είναι το προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο συνύπαρξης, συνάντησης και συμπόρευσης, όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Περιφέρειας Κρήτης. Και σε αυτήν την πορεία η Γαύδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή του κόσμου με μοναδική φυσιογνωμία και χαρακτηριστικά, που όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουμε, αλλά και να αποκαταστήσουμε σε βάθος χρόνου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι ανασχετικοί παράγοντες της ανάπτυξης, αλλά, αντίθετα, είναι ισχυρά πλεονεκτήματα. Χρέος μας είναι να αποδείξουμε ότι τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για θετικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις στα νησιά μας. Για μια χώρα σαν τη δική μας που ζει στη θάλασσα και από τη θάλασσα, η αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών αποτελεί μονόδρομο. Για αυτό, εδώ στην Γαύδο, σημείο αναφοράς για ολόκληρη της Ευρώπη, προσφεύγουμε και αναζητούμε το δικό σας όραμα, τις ιδέες, τη δική σας παρέμβαση, τη δική σας φωνή. Από τη δική μας πλευρά είμαστε πάντα δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες, χτίζοντας γέφυρες με τα Χανιά και την Κρήτη για ένα καλύτερο αύριο».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΥΔΟ

14 Οκτωβρίου 2017
  Καλωσόρισμα και εναρκτήρια ομιλία της Δημάρχου Γαύδου

κας Ευαγγελίας Καλλίνικου   

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης  κ. Σταύρου Αρναουτάκη
Χαιρετισμός Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Γιώργου Σταθάκη
Χαιρετισμός Προέδρου της ΜΟΔ ΑΕ  κ.Παναγιώτη Πάντου
18:30 – 18:45 Γαύδος: Ένα ιστορικό περίγραμμα μιας ιδιόμορφης «κοινοτικής ζωής» και οι μετασχηματισμοί της (19ος – 20ος αι.)

Άρης Τσαντηρόπουλος, Επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

18:45 – 19:00 Αειφόρος ανάπτυξη απομακρυσμένων νήσων: παραγωγή οικολογικών δομικών υλικών από φυσικούς πόρους της Γαύδου. Η αρχιτεκτονική του νησιού:  κτίρια, οικισμοί και τεχνικές.

Αλέξανδρος Βαζάκας, επίκουρος καθηγητής αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

19:00 – 19:15 Σχεδιασμός ενός ανθρωποκεντρικού και ενδογενούς μοντέλου βιωσιμότητας της νήσου Γαύδου. Ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης.

Έλενα Ρεϊζίδου, πολιτικός μηχανικός, στέλεχος Ομάδας Υποστήριξης Δικαιούχων ΜΟΔ ΑΕ

19:15 – 19:30 Αναπτυξιακές προοπτικές της νήσου Γαύδου.

Πέτρος Λινάρδος, μέλος Δ.Σ. ΜΟΔ ΑΕ

19:30 – 19:40 Ενεργειακή αυτονομία της Γαύδου

Εκπρόσωπος της ΔΕΗ ΑΠΕ

19:40 – 19:50 Φτιάχνοντας τον τόπο μας. Βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού

Θάνος Ανδρίτσος, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος του Συνεταιρισμού Εργαζομένων Commonspace

19:50 – 20:30 Συζήτηση

Συντονισμός: Δήμαρχος Γαύδου

20:30 – 20:40 Συμπεράσματα και κλείσιμο ημέρας
15 Οκτωβρίου 2017
10:00 – 10:30 Συγκέντρωση στο Σαρακήνικο
10:30 – 14:00

Συμμετοχική περιήγηση στο νησί από τους ίδιους τους κατοίκους του. Αναγνώριση και κατανόηση του τόπου, του τοπίου και της ιστορίας. Καταγραφή σύγχρονων προβλημάτων και μελλοντικών δυνατοτήτων

Θάνος Ανδρίτσος, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος του Συνεταιρισμού Εργαζομένων Commonspace