ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

“Έχουν …θέμα” κάθε μήνα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Το 2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει, πιλοτικά, ένα καινούργιο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), το οποίο θα παρέχει υποστηρικτικό υλικό για κάθε βιβλιοθήκη που θα πάρει μέρος, έτσι ώστε να μπορεί να οργανώνει τέσσερα εργαστήρια κάθε μήνα γύρω από ένα θέμα για παιδιά ή σχολικές τάξεις.

Κάθε μήνα κι ένα καινούριο θέμα ξεδιπλώνεται και επεξεργάζεται σε βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (https://network.nlg.gr/stis-vivliothikes-kathe-mina-echoume-thema).

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, ως μέλος του ΔΕΒ, θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία ή και με ομάδες παιδιών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Το θέμα του Φεβρουαρίου είναι οι μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού, που όμως το εξερευνούμε ιστορικά και καλλιτεχνικά.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και στις βιβλιοθήκες αναρωτιόμαστε τι είναι ένα ποίημα, αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και αναζητούμε τη σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες.

Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ, που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.

Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη, καθώς στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Στόχοι: Με την οργάνωση της μηνιαίας λειτουργίας της βιβλιοθήκης, γύρω από ένα θέμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της, καθώς παρέχεται στα παιδιά η δυνατότητα να εμβαθύνουν γύρω από ένα θέμα, να επεκτείνουν τα γνωστικά τους ενδιαφέροντα, να γνωρίσουν διάσημα έργα τέχνης και τους δημιουργούς τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν γόνιμα τον προβληματισμό τους γύρω από σημαντικά θέματα που τα απασχολούν, μέσα σ’ ένα εξωσχολικό πλαίσιο, που στηρίζει την εγκυρότητά του στον πλούτο των πηγών που τους προσφέρει.

Με τα μηνιαία αυτά προγράμματα στοχεύουμε στη βοήθεια των παιδιών που θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες και θα αποτελούν τον πυρήνα για την πραγματοποίηση δράσεων πιο απαιτητικών, που θα αναδείξουν μακροπρόθεσμα την ουσιαστική λειτουργία της βιβλιοθήκης στην κοινότητα αλλά και θα ενισχύσουν συλλογικά το θεσμό σε πανελλήνιο επίπεδο. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε κάθε βιβλιοθήκη να προσφέρει κάθε μήνα ανανεωμένο πρόγραμμα για τις προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.

Ηλικίες: Τα θέματα που επιλέγονται απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού και κυρίως στις ηλικίες 8-12.
Διάρκεια: Κάθε μηνιαίο θέμα περιλαμβάνει 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 1 1/2 ωρών η κάθε μία.
Περιγραφή: Το κάθε θέμα που προτείνεται έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση έτσι ώστε να αναδεικνύονται συγκεκριμένες κατηγορίες βιβλίων κάθε φορά και τα παιδιά να εμβαθύνουν κάθε μήνα με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης (φιλοσοφικό καφενείο, κατασκευές, εικαστικά, ιστορία, μυθολογία, πολιτισμός) στο προτεινόμενο θέμα.

Για κάθε θέμα προτείνονται ένα ή περισσότερα βιβλία που θα παρουσιάζονται σε κάθε συνάντηση, τα οποία μπορεί να είναι καινούργιες κυκλοφορίες αλλά και παλιότερες που ενδεχομένως να είναι εξαντλημένες.

Για κάθε συνάντηση θα είναι απαραίτητα ένα το πολύ δύο βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα θα λειτουργούν επικουρικά. Παράλληλα με τις συναντήσεις κατά τη διάρκεια κάθε μήνα θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα τρέχουν καθημερινά στη βιβλιοθήκη όπως π.χ. τον Ιανουάριο ο τοίχος με τις ερωτήσεις που θα καταγράφουν τα παιδιά από τα βιβλία που διαβάζουν. Από τα προτεινόμενα θέματα το θέμα με τις μάσκες και το θέμα για το ζωγράφο Μαγκρίτ θα χρειαστούν υλικά όπως π.χ. χαρτόνια, χαρτοσακούλες, μαρκαδόρους, άλλα χρώματα, χρωματιστά χαρτιά, κόλλες, ψαλίδια κ. λπ.

Μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε συνάντηση 15 εως 20.
Βαθμός δυσκολίας: Οι προτεινόμενες δραστηριότητες δεν θα απαιτούν μεγάλη προετοιμασία, και θα είναι εύκολες στην εφαρμογή τους.

Με το καινούργιο πρόγραμμα, που υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης.

Σας προσκαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή σε όσες από τις συναντήσεις επιθυμείτε και να ξεκινήσετε ένα ταξίδι αναζήτησης, εξερεύνησης, υλοποίησης των θεμάτων που κάθε μήνα διαπραγματευόμαστε!

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 & ώρα:  17:00-18:30
ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΑΣΚΕΣ
Οι θεατρικές μάσκες στην αρχαία Ελλάδα
Βιωματικό σεμινάριο για παιδιά από 8 ως 12 ετών με θέμα πρόσωπα/προσωπεία/μάσκες.
Εμψυχώτρια: Ζωή Διαμαντοπούλου, Δρ Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, πρώην Σχολικός Σύμβουλος.
Με προεγγραφή στο τηλέφωνο: 28310 29215
• Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν και θα συμμετέχουν εθελοντικά φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε. του Π.Κ., με την επίβλεψη της διδάσκουσας Θεοδοσίας Μιχελακάκη, ΕΔΙΠ του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως εμψυχωτές των επόμενων εργαστηρίων.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
Μπίρη Σταυριανού 6, Τ.Κ. 74 100, Ρέθυμνο
Τ 28310 20239 και 28310 29215
ΦΑΞ: 28310 20238
Email: dimbibl.rethimno@gmail.com
www.libret.mysch.gr