Σήμερα κρίνεται η έκβαση της διαπραγμάτευσης έξι μηνών. Μετά το νέο τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ θα φανεί εάν θα υπάρξει οριστικά συμφωνία ή πάγωμα των διαβουλεύσεων.
Εάν το κλίμα που μετέδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια και Νίκος Κοτζιάς στην Αθήνα για τις συζητήσεις στο ονοματολογικό επιβεβαιωθεί και σήμερα στο επαναληπτικό τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει ακόμη και με διάγγελμα την κατάληξη σε συμφωνία στο Σκοπιανό.
Το Μαξίμου μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε φειδωλό στις ανακοινώσεις του, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξή του στο Kontra Channel μίλησε με τέτοιες διατυπώσεις που άφησε να εννοηθεί ότι σήμερα ενδεχομένως το πρωί θα ολοκληρωθούν όλα. “Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία” λένε πηγές στο Μαξίμου που εμφανίζονται συγκρατημένες ως προς την έκβαση του νέου τηλεφωνήματος. Προσθέτουν όμως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία…
Από την άλλη ο Νίκος Κοτζιάς συμπληρώνει με νόημα ότι οι δύο πρωθυπουργοί σήμερα θα ολοκληρώσουν τις συζητήσεις τους και τονίζει ότι η συμφωνία “δεν κολλάει κάπου, απλώς οι δύο θα καταλήξουν στην λύση κάποιων προβλημάτων.
Εάν πράγματι σήμερα υπάρξει συμφωνία τότε όλα δείχνουν πως θα γίνουν συγχρονισμένες ανακοινώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια. Πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με δηλώσεις τύπου διαγγέλματος. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την οριστικοποίηση της Συμφωνίας αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ανοιχτά ότι υπάρχει κατάληξη στο όνομα το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα και μάλιστα η επιλογή της ονομασίας για την ΠΓΔΜ έγινε από τον Ζόραν Ζάεφ. Το News 24/7 έχει αποκαλύψει τις προηγούμενες ημέρες ότι η συμφωνία για το όνομα έχει καταλήξει στο Σεβέρνα Μακεντόνιγια. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η γλώσσα και η ταυτότητα της ΠΓΔΜ δεν θα παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται. Όμως θα ισχύει το erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι και στις διεθνείς σχέσεις και στο εσωτερικό της η γειτονική χώρα θα χρησιμοποιεί την νέα της συνταγματική ονομασία.
Εφόσον τις επόμενες ημέρες η βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίνει με απλή πλειοψηφία την συμφωνία τότε η ελληνική κυβέρνηση θα ανάψει το πράσινο φως για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως θα απευθύνει πρόσκληση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά θα προχωρήσουν εφόσον η ΠΓΔΜ εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της που θα απορρέουν από την συμφωνία.