ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Έναρξη ολοκληρωμένου έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην Κρήτη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε σήμερα την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, το έργο προϋπολογισμού 604.000 ευρώ, για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης διετούς διάρκειας.

Το έργο βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών και ως πρωταρχικό στόχο έχει τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αλλά και τον ταυτόχρονο περιορισμό της όχλησης που αυτά δημιουργούν.

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας στη Κρήτη Νίκος Καμπάνης, και οι εκπρόσωποι της ανάδοχης εταιρείας Σπύρος Μουρελάτος και Κώστας Κωτούλας.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης «πρόκειται για μια διετή σύμβαση με προϋπολογισμό 604.000 ευρώ και αφορά όλη την Κρήτη. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και καταγράφει νέα σημεία παρέμβασης που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά. Παράλληλα πολύ σημαντικό είναι ότι, έχουμε αξιολογητή το ΙΤΕ που θα παρακολουθεί όλη την δουλειά που θα γίνεται με κορυφαίο επιστημονικό προσωπικό. Είναι μια προγραμματική σύμβαση που εμείς είχαμε κάνει εξαρχής και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει αυτούς που πρότειναν αυτή την μέθοδο και αυτή την λύση».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Νίκος Καμπάνης, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επανάκαμψη ασθενειών μεταδιδόμενων μέσω των κουνουπιών που σχετίζεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, την κλιματική αλλαγή και την εγκατάσταση ξενικών ειδών κουνουπιών. Πέραν των εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας που καταγράφονται κάθε έτος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, από το 2009 και μετά εκδηλώθηκαν δεκάδες αυτόχθονα κρούσματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα σύγχρονα έργα καταπολέμησης κουνουπιών απέχουν πολύ από τυπικούς επαναλαμβανόμενους κύκλους ψεκαστικών εφαρμογών και αποτελούν πλέον πολυσχιδή έργα συλλογής χαρτογραφικών, εντομολογικών, επιδημιολογικών, κλιματολογικών κ.α. δεδομένων που οδηγούν στην λήψη αποφάσεων για τον χρόνο, τη θέση και τον τρόπο παρέμβασης.

Μετά από τα παραπάνω και ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος ασθένειας μεταδιδόμενης από κουνούπια στην Κρήτη το 2017, κατέστει αναγκαία η ουσιαστική αναβάθμιση των εκτελούμενων έργων καταπολέμησης κουνουπιών με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η αναβάθμιση έγκειται:

  1. στην ανάθεση ενός ενιαίου έργου σε ολόκληρη την Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενιαία έναρξη και διάρκεια, η ορθολογική κατανομή των πόρων ανά περιοχή και Περιφερειακή Ενότητα, καλύτερος έλεγχος του αναδόχου και του έργου, αλλά κύρια η διασφάλιση της δυνατότητας ομοιόμορφης εκτέλεσης έργου υψηλών προδιαγραφών.
  2. στην εξασφάλιση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των πόρων για την εκτέλεση διετούς έργου
  3. την ανάθεση στο Ι.Τ.Ε. δράσεων επιστημονικής υποστήριξης και αξιολόγησης του έργου.

Η ανάθεση του έργου πραγματοποιήθηκε μετά την διενέργεια από την Περιφέρεια Κρήτης διεθνούς διαγωνισμού με υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά το επιστημονικό και επιχειρησιακό προφίλ των υποψηφίων προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η άρτια εκτέλεση του έργου όσο και η αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διέθεσε η Περιφέρεια.

Η διαγωνιστική διαδικασία υλοποιήθηκε σύμφωνα με την νέα αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά τους όρους συμμετοχής, διαφάνειας και επιλογής. Η όλη διαδικασία ανάθεσης ελέγχθηκε στον ανώτερο προβλεπόμενο βαθμό, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από σήμερα ελέγχονται στην ύπαιθρο της Περιφέρειας Κρήτης περισσότερες από 3.500 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε τακτική βάση, πέραν των εστιών που ελέγχονται εντός των πόλεων. Εργασίες πραγματοποιούνται καθημερινά και συμμετέχουν είκοσι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι.

Η κίνηση των έντεκα συνεργείων προγραμματίζεται με βάση το σχεδιασμό του έργου και εκτίμηση των εκάστοτε αναγκών και παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Κρήτης που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και ελέγχου του έργου.

Όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου (αποτελέσματα δειγματοληψιών, ψεκαστικές παρεμβάσεις, κλπ) καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο σε βάσεις δεδομένων και θα ελέγχονται άμεσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Παράλληλα με τις άμεσες δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε. δράσεις τόσο εντομολογικής επιτήρησης, με την συλλογή ακμαίων κουνουπιών από είκοσι θέσεις της νήσου σε τακτικά διαστήματα, επιδημιολογικής επιτήρησης με την διερεύνηση της παρουσίας ιών σε κουνούπια, αλλά και σε οικόσιτα πουλερικά, έλεγχο ανθεκτικότητας των κουνουπιών στα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα κ.α.

Για την αναφορά τυχόν προβλημάτων όχλησης σε ορισμένες περιοχές αλλά και για να δίνονται πληροφορίες σχετικές με το εκτελούμενο έργο καταπολέμησης κουνουπιών, λειτουργεί σε ώρες εργασίας η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424.