Μεγάλη εκδήλωση προετοιμάζει το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνου για τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 7.00 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του στην Αμνάτο.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τα εγκαίνια Έκθεσης Κρητικών σχολικών βιβλίων από τη Συλλογή του Γιώργου Εκκεκάκη, αποκαλυπτήρια πινακίδας με τα κατά καιρούς Ελληνικά Αλφαβητάρια και τίμηση σημαινόντων Ρεθυμνίων εκπαιδευτικών.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εκπαιδευτικού και Κρητολόγου Γιώργου Π. Εκκεκάκη, που απεβίωσε πριν από έναν περίπου χρόνο.
Ο μακαριστός συμπολίτης μεταξύ των βιβλίων που συνέλλεγε ήταν και τα σχολικά. Από αυτά τα 65 μπορούν να χαρακτηριστούν ως Κρητικά, και αφορούν στην περίοδο από το 1880 μέχρι το 1995. Ως Κρητικά νοούνται τα βιβλία που γράφτηκαν από Κρήτες συγγραφείς, είτε εκδόθηκαν από Κρήτες εκδότες, είτε τυπώθηκαν σε Κρητικά τυπογραφεία. Πολλά από αυτά εκπληρώνουν και τα τρία παραπάνω κριτήρια.
Ο μελετητής του έργου του Γιώργου Π. Εκκεκάκη, Χάρης Στρατιδάκης, θα παρουσιάσει τα βιβλία αυτά, που τιμούν την Κρήτη και τον κατά εποχές εκπαιδευτικό της κόσμο, μαζί με ένα νέο βιβλίο, που περιλαμβάνει καταλόγους με 292 συνολικά Κρητικά σχολικά βιβλία, που πραγματοποίησαν 184 επανεκδόσεις. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους καταλαμβάνουν τα Ρεθεμνιώτικα σχολικά βιβλία, τόσο λόγω της πρωιμότητάς τους (δέκα διαφορετικά κατά την περίοδο 1861-1895) όσο και εξαιτίας της ποιότητας και της πρωτοτυπίας τους.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα εκπαιδευτική Πινακίδα του Μουσείου, που αναφέρεται σε 130 συνολικά Ελληνικά Αλφαβητάρια. Αυτά εκδόθηκαν κατά την περίοδο 1771-2006, σ’ ολόκληρο τον ελληνικό χώρο και στις κοιτίδες του παροικιακού ελληνισμού. Στην Πινακίδα περιλαμβάνονται Αλφαβητάρια από το «Μέγα Αλφαβητάριον» του 1771 που εκδόθηκε στη Βιέννη μέχρι τα «Γράμματα-Λέξεις-Ιστορίες» του 2006, βιβλίο το οποίο βρίσκεται και σήμερα σε κυκλοφορία στα δημοτικά μας σχολεία. Ανάμεσά τους φιγουράρουν και κρητικά Αλφαβητάρια, όπως εκείνα του Ανδρέα Κοκκινάκη και του Μιχαήλ Βιστάκη, καθώς και ένα εξαιρετικά πρώιμο του Ρεθεμνιώτη Μανουήλ Βερνάρδου του 1813, που όμως δυστυχώς μέχρι στιγμής λανθάνει.
Υπενθυμίζεται ότι το Σχολικό Μουσείο χρησιμοποιεί από το έτος 2005 τις Πινακίδες ως βασικά εκθεσιακά και εκπαιδευτικά εργαλεία του. Μια τέτοια Πινακίδα, πρωτότυπη στο είδος της, αναφέρεται στην Ελληνική εκπαιδευτική ιστορία, εκ παραλλήλου με την Κρητική και ειδικότερα με τη Ρεθεμνιώτικη, την περίοδο από το 1661 που λειτούργησε το πρώτο Κρητικό σχολείο μέχρι το 1965. Μια άλλη, ακόμα μεγαλύτερη πινακίδα, περιλαμβάνει τον χάρτη της Κρήτης με τα περισσότερα από 1200 εκπαιδευτήρια που λειτούργησαν σ’ αυτήν την ίδια χρονική περίοδο. Τον χάρτη αυτό πλαισιώνουν μικρότερες Πινακίδες με τα 240 συνολικά διδακτήρια που λειτούργησαν την περίοδο 1840- 1967 στο Νομό Ρεθύμνης.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες από το Σχολικό Μουσείο βραβεύσεις σημαινόντων εκπαιδευτικών. Φέτος, θα τιμηθούν δύο γυναίκες εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για την συνταξιούχο δασκάλα Ελένη Φραγκούλη-Κοτζαμπασάκη, η οποία είναι εκείνη που υπηρέτησε περισσότερο από κάθε άλλη το Σχολείο της Αμνάτου, στο οποίο στεγάζεται το Σχολικό Μουσείο, την περίοδο 1975-1989. Την Ελένη Φραγκούλη θα προσφωνήσει ο μαθητής της και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, Γιώργος Κανακάκης.
Θα ακολουθήσει η ανάλυση της εκπαιδευτικής και συγγραφικής προσφοράς και η τίμηση της επίσης συνταξιούχου δασκάλας Ευγενίας Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη. Η Ευγενία Σπαντιδάκη υπηρέτησε στην ευρύτερη περιοχή του Μουσείου, διδάσκοντας στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής εννέα έτη συνεχώς. Θα την προσφωνήσει ο Επιμελητής του Μουσείου, Χάρης Στρατιδάκης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, Βασίλης Βαμβακάς.
Υπενθυμίζεται ότι το Σχολικό Μουσείο έχει τιμήσει μέχρι στιγμής τους Νικόλαο Δρανδάκη, Μαριέττα Ασημομύτη, Γιώργο Τσιγδινό, Αντώνη Δαφέρμο, Κώστα Μυγιάκη, Νίκο Τυροκομάκη, Άγγελο Πατσιά με τους συνεργάτες του, και την Αργίνη Φραγκούλη.
Η εκδήλωση θα κλείσει με τα εγκαίνια της Έκθεσης των Κρητικών σχολικών βιβλίων της Συλλογής του Γ. Εκκεκάκη, την προσφορά στους παρευρισκόμενους του αντίστοιχου βιβλίου, και με τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των Νεοελληνικών Αλφαβηταρίων. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στον δροσόλουστο αύλειο χώρο του Μουσείου, ενώ δεν θα λείψουν και τα μουσικά ακούσματα.
Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνου