ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον Νίκο Μανιά τίμησαν στην Αλφά Μυλοποτάμου

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Αυγούστου το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής Κώστας Μουντάκης στην Αλφά , το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στον αξέχαστο Νίκο Μανιά.  

Πρόκειται για ένα θεσμό που οργανώνεται από το 2012 με τη φιλοδοξία να προβάλει την αυθεντική μουσική παράδοση της Κρήτης, τιμώντας τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το κρητικό μουσικό ιδίωμα και στηρίζοντας τους σύγχρονους δημιουργούς που υπηρετούν την καλή μουσική. Μιαν εκδήλωση που τίμησε ως τώρα τους Πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής και τους επιγόνους τους.

Η εκδήλωση ήταν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ταλλαία 2018» και οργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» με την συνδιοργάνωση της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων της Αλφάς.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το έργο του αξέχαστου Νίκου Μανιά απέδωσαν ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Κουνάλης, ο Νίκος Μανιουδάκης, ο Αντώνης Γιανναδάκης, ο Μανώλης Σταυρακάκης, ο σπουδαίος Παντελής Κρασαδάκης και η Παρέα Φίλων Κρητικής Μουσικής, στην οποία συμμετείχαν οι Τζανής Τζανιδακης Κώστας Βεργιανακης, Χαράλαμπος Αγγελακης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Σπύρος Παπαδάκης, Νίκος Παπαδογιάννης, Βλαδίμηρος, Δημήτρης Νταής, Στέλιος Μουλακάκης και Κώστας Βεργιανάκης. Συμμετείχε επίσης ο γαμπρός του τιμώμενου Νίκου Μανιά, Παντελής Φουρφουλάκης.

Την τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του Μανιά παρέδωσε ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συναυλία «Ένα τραγούδι θα σου πω» με τους Στέλλα Σειραγάκη στο τραγούδι και τους Στέλιο Σταματογιαννάκη και Μανόλη Βερδινάκη στα λαούτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά στην μνήμη του Γιώργη Κατσαμά αλλά και στου Μανώλη Κακλή, που έφυγαν από κοντά μας τον τελευταίο χρόνο ενώ τονίστηκε ότι οι δύο μεγάλοι αυτοί καλλιτέχνες θα τιμηθούν σε επόμενο φεστιβάλ στην Αλφά.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΣ

Φέτος, το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Νίκο Μανιά, το αηδόνι της Κρήτης από την Επισκοπή Ρεθύμνου. Ο Μανιάς ήρθε σε επαφή με την κρητική μουσική μέσω του πατέρα του που έπαιζε ερασιτεχνικά μαντολίνο, σε μιαν εποχή που στο μουσικό στερέωμα του Ρεθύμνου ξεχώριζε ο Σταύρος Ψυλλάκης ή Ψύλλος. Για το ταλαιπωρημένο αυτό παιδί του πολέμου που αναγκάστηκε στα 8 να σταματήσει το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του, φαίνεται πως ήταν βάλσαμο οι βεγγέρες και οι παρέες. Εκεί έδειξε τη γλυκιά φωνή του. Η λύρα, όμως, που τού αγόρασε ο αδελφός του πατέρα του, δεν του πολυταίριαξε, έλεγε, κι έτσι, στα 16 αγόρασε από του Μανώλη Φραγκιαδάκη στα Χανιά ένα λαούτο, το όργανο που θα υπηρετούσε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Πρωτοεμφανίστηκε στο χωριό του, το ‘47, σ’ ένα γάμο, με τον λυράρη από τη Φλακή Αποκορώνου Κυριάκο Μαυράκη. Το ‘53, γνώρισε τον Κώστα Μουντάκη σ’ ένα πανηγύρι στον Κουρνά και την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους που σηματοδότησε την αρχή μιας συνεργασίας που κράτησε 26 χρόνια και συνέδεσε τον Νίκο Μανιά με τους Πρωτομάστορες.

Το 1958, ο Μουντάκης και ο Μανιάς περιόδευσαν στην Αμερική για μήνες, ενώ 3 ακόμα ταξίδια έκαναν στη δεκαετία του ‘60. Ο Μανιάς, ωστόσο, έπαιξε για την ελληνική διασπορά από τη Γερμανία ως την Κίνα με τον Νίκο Σωπασή και τον Λεωνίδα Κλάδο. Συνεργάστηκε με πολλούς από τους παλιότερους, θρύλους σήμερα, αλλά και νεότερους μουσικούς: τον Σκορδαλό, τον Σηφογιώργη, τον Καλομοίρη, τον Σταματογιαννάκη, τον Καλογρίδη, τον Ζαχαριουδάκη, τον Χαλκιαδάκη, τον Αλεξάκη, τους Μαρκογιαννάκηδες, τον Κακλή, τον Τζουγανάκη, τον Σταματογιάννη, τον Μανωλιούδη, τον Βερδινάκη, τον Κονταρό. Σταθμός για την ιστορία της κρητικής μουσικής αποτελεί ο δίσκος «Κρητική λεβεντιά» που ηχογραφήθηκε το 1974 με τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη από το Σπήλι.

Το μοναδικό ηχόχρωμα και η εκφραστικότητά της φωνής του καθιστούν τον Νίκο Μανιά ανυπέρβλητο αυθεντικό τραγουδιστή των αστικών τραγουδιών της Κρήτης και των ριζίτικων.