Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala)
Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Αίγυπτο προς την χώρα μας και από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αποδόμηση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνης.
Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 03.09.2018, σε Ηράκλειο και Χανιά, συνελήφθησαν έξι μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως και 49 ετών (4 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί).
Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
Κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ στην δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 10 άτομα.
Αναλυτικότερα όπως προέκυψε από την έρευνα το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περαιτέρω, τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017, εγκληματική οργάνωση, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, με σκοπό τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, η οργάνωση αποτελούνταν από τρείς «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Όσον αφορά τον πυρήνα της Αιγύπτου , τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης συμμετείχαν και στην περαιτέρω μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για την μεταφορά των αλλοδαπών.
Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).
Όσον αφορά τον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Σημειώνεται ότι κατά την φύλαξη των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.
Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών σε άλλο πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 5.000 ευρώ, το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.