Τα τελευταία χρόνια, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΜΣΤΚ), εκτός από τις σημαντικές εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές του, διακρίνεται και για το ερευνητικό του έργο στον τομέα της Μουσειοπαιδαγωγικής, με τη συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις.
Τον Απρίλιο του 2018, συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου των Βαλκανικών Μουσείων, MEET-SEE-DO, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, η μουσειοπαιδαγωγός του ΜΣΤΚ, Δρ Σοφία Τρούλη εμψύχωσε μονόωρο βιωματικό εργαστήρι με θέμα: Συζητώντας για την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα.
Το εργαστήρι στηριζόταν στο δίωρο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που η ίδια είχε σχεδιάσει και εμψυχώσει στο πλαίσιο της έκθεσης: Critical Archives III. Ταυτότητες. Ευρώπη: οι άνθρωποι και ο χώρος.
Η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί στο ΜΣΤΚ από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, με επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, Μαρίας Μαραγκού, του Παύλου Φυσάκη, του Δημήτρη Κεχρή και του Γιώργου Καραηλία και σε συνεργασία του ΜΣΤΚ με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό KOLLEKTIV 8.
Στο εργαστήρι της Θεσσαλονίκης συμμετείχε η Jelena Mocevic, υπεύθυνη του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η οποία προσκάλεσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Στρασβούργο από 17-19 Οκτωβρίου 2018.
Το 2018 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ), με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) είναι το πιο διαδεδομένο συμμετοχικό πολιτιστικό γεγονός που μοιράζονται οι πολίτες 50 χωρών της Ευρώπης, που έχουν υπογράψει σχετική πολιτιστική σύμβαση, με κορύφωση το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία το 1985 και το 1999 εντάχθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΜΣΤΚ συμμετείχε και φέτος στις ΕΗΠΚ με δύο μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, ένα για ενήλικες και ένα για οικογένειες.
Ο στόχος της συνάντησης και της συνέλευσης των αντιπροσώπων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, φέτος στο Στρασβούργο, ήταν να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ευρώπη να ενδιαφερθούν για την πολιτιστική/πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους, αλλά και της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του τρίωρου εργαστηρίου: Τι είναι Ευρώπη για εμένα;
Συζητώντας για την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, οι 30 συμμετέχοντες, με εμψυχώτρια τη Δρ Σοφία Τρούλη, εμπνεύστηκαν και ενθαρρύνθηκαν μέσα από ενεργητικές, βιωματικές δραστηριότητες και με την αξιοποίηση έργων σύγχρονης τέχνης, να διερευνήσουν ατομικά και ομαδικά τις πολλαπλές διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας και να συζητήσουν για την αξία της. Ο στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές τεχνικές, όπως ο έντεχνος συλλογισμός, το παιχνίδι ρόλων, η εργασία σε ομάδες αλλά και με τη δυναμική της αξιοποίησης της σύγχρονης τέχνης για την προσέγγιση δύσκολων εννοιών, όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα.
Ήταν μία μοναδική εμπειρία, στην καρδιά της Ευρώπης, να συζητάς και να μοιράζεσαι τις απόψεις σου αλλά και τα συναισθήματά σου για την Ευρώπη, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, για την ιστορία της, τους ανθρώπους της, για τις ταυτότητές μας, για την ύπαρξη ή μη μίας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας με αφορμή μοναδικά έργα σύγχρονης φωτογραφίας και με 30 επαγγελματίες στον χώρο της πολιτιστικής/πολιτισμικής κληρονομιάς, από την Τουρκία και την Αρμενία έως την Ιρλανδία και την Αγγλία και από την Ελλάδα και την Κύπρο έως τη Σουηδία και τη Μολδαβία.
Ευχαριστούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά την Jelena Mocevic και την Gloria Lorenzo-Lerones για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μας παρείχαν να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας σ’ αυτή την τόσο σημαντική και ενδιαφέρουσα συνάντηση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • www.cca.gr
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια
Χειμάρας 8 74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 57353, F: +30 28310 57353
E-mail: ikaerg@cca.gr • www.cca.gr