Δομή, ύφος και περιεχόμενο είναι τα τρία βασικά στοιχεία του μυθιστορήματος.
Το πρώτο έχει να κάνει με την τεχνική και διδάσκεται. Το δεύτερο το μαθαίνει κάποιος διαβάζοντας όσο μπορεί περισσότερο. Για το τρίτο πρέπει να σκάψει μέσα του, να σκαλίσει τις εμπειρίες του, τους φόβους, τις επιθυμίες, τα πιστεύω του. Και τα τρία βρίσκονται σε δυναμική διάδραση μεταξύ τους και σε καθεστώς μεγάλης αλληλεξάρτησης.
Σε αυτόν τον εισαγωγικό κύκλο μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής θα διδαχθούν τεχνικές αφήγησης, με έμφαση στο μοντέλο της τρίπρακτης δομής, θα δούμε τι είναι αυτό που συνθέτει και εξελίσσει τον λογοτεχνικό χαρακτήρα και θα μιλήσουμε για τα μυστικά του διαλόγου.
– Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τον τεχνικό εξοπλισμό του σεναρίου στο χτίσιμο και την ανάπτυξη της μυθιστορηματικής φόρμας;
– Ποια είναι το δομικά εκείνα στοιχεία που κρατούν την αφήγηση ζωντανή, σφιχτή, ρέουσα;
– Τι σημαίνει character arc; Και πως αλλάζει ένας χαρακτήρας;
– Ποια η λειτουργία του διαλόγου σε μια αφήγηση;
– Μπορεί ένα βιβλίο της λεγόμενης ποιοτικής λογοτεχνίας να είναι συγχρόνως και page turner;
Εισηγητής: Φώτης Δούσος
Περισσότερες πληροφορίες: 6974040085 και 6932492752 (The Garage)
Κάθε Σάββατο 10.00 – 12.00 (από 9 Νοεμβρίου μέχρι 7 Μαρτίου)
Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Χίμαιρα, μικρά διηγήματα για μεγάλους” (εκδόσεις Σαΐτα, 2012), “Στη βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη” (εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2017), “Kinemo” (εκδόσεις Αγγελάκη, 2018), “Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια” (εκδόσεις Μικρή Σελήνη, 2018) – βραχείες λίστες για το βραβείο του Κύκλου του παιδικού βιβλίου IBBY, βραχείες λίστες για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης. Κείμενά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σε διαγωνισμούς σεναρίου.
Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Νέο Πλανόδιον.