Κάλαντα… πολύγλωσσα! Πώς υποδέχονται τον νεογέννητο Χριστό και τον καινούργιο χρόνο
οι λαοί της Μεσογείου και της Βαλκανικής
Μια πρωτότυπη εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30 το απόγευμα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Το φωνητικό σύνολο «Θύραθεν» θα ερμηνεύσει κάλαντα και εορταστικές μελωδίες από χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού και της έλευσης του νέου έτους δεν αφήνει κανέναν λαό ασυγκίνητο. Κάλαντα ακούγονται σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και σε χώρες που δεν θεωρούνται αμιγώς χριστιανικές.
Στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης οι επισκέπτες θα νιώσουν την οικουμενικότητα αυτών των ευχετήριων τραγουδιών καθώς θα ακούσουν μελωδίες από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο μέχρι τις Βαλκανικές χώρες και την Κάτω Ιταλία, την Ισπανία και την Αφρική. Ευχές στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα βουλγάρικα, στα ρουμάνικα, αλλά και στα ελληνικά θα κατακλύσουν τον χώρο του μουσείου. Πολύγλωσσες ευχές για Αγάπη, Ειρήνη, Γαλήνη και Προσδοκία.
Το φωνητικό σύνολο «Θύραθεν» ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και τελεί υπό την αιγίδα και εποπτεία του Μουσείου «Θύραθεν» που βρίσκεται στον Κρουσώνα. Πρόκειται για ένα πολυφωνικό φωνητικό σύνολο που απαρτίζεται στην πλειονότητα των μελών του από καταξιωμένες επαγγελματίες μουσικούς και χορωδούς με πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου έχουν οι μαέστροι Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη και Εύα Θανάση. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, εναρμονισμένα για τετράφωνη χορωδία, καθώς και πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια από τη μουσική βαλκανική παράδοση. Το THIRATHEN VOCAL GROUP παρουσιάζει το ρεπερτόριό του χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων (a capella), αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλία και ευρύτητα τόσο της ανθρώπινης φωνής όσο και της μουσικής μας πολυφωνικής παράδοσης.
Ερμηνεύουν οι: Μαριλένα Βασιλάκη, Εύα Δημάκη, Εύα Θανάση, Ειρήνη Θεοφάνους, Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη, Ελισάβετ Κουφού, Θέτιδα Κουφού, Σοφία Λιάσκου, Ζωή Παπαδάκη, Φιλία Σκουρογιάννη, Μαρία Σταματάκη και τα παιδάκια Μαρία Δοξαστάκη και Ζέφη Πανσεληνά. Αφήγηση – κείμενα: Ζωή Παπαδάκη.
Η ιστορία των εορταστικών αγερμών χάνεται μέσα στον χρόνο. Όπως είναι γνωστό, στην αρχαία Ελλάδα ομάδες παιδιών περιέρχονταν τους δρόμους και τραγουδούσαν άσματα κρατώντας ένα στολισμένο κλαδί, την ειρεσιώνη (υπενθυμίζουμε ότι για το έθιμο αυτό είχε μιλήσει στην περσινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης ο επίτ. Δ/ντής του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαρ. Κριτζάς). Στο Βυζάντιο το έθιμο ήταν επίσης γνωστό, αν και διατυπώνονταν συχνά αντιρρήσεις επειδή η καταγωγή του θεωρούνταν προχριστιανική. Ωστόσο, όχι μόνον επιβίωσε αλλά και επηρέασε τους σημερινούς λαούς της Βαλκανικής. Στην εκδήλωση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουμε τα κάλαντα των άλλων αλλά και να κάνουμε συγκρίσεις και να εντοπίσουμε ομοιότητες ή διαφορές με τα δικά μας.