ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

10ωρη εργασία και ουσιαστική απαγόρευση της απεργίας φέρνει εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση!

Βίαιες ανατροπές στην αγορά εργασίας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου.

Το ν/σ έχει ελάχιστα θετικά σημεία (όπως η κατάργηση της διαφοράς στην αποζημίωση των εργατοτεχνιτών από αυτήν των υπαλλήλων ή η απογραφή στο μητρώο των συνδικαλιστών), τα οποία δεν επαρκούν για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τα πολλά και σημαντικά αρνητικά που εμπεριέχει. Πρόκειται δηλαδή για ένα τελείως αντεργατικό «εργασιακό» νομοσχέδιο που επιδεινώνει την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, εν μέσω μάλιστα των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. 

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας:

  • εξασφαλίζει αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών αντί για τη δημιουργία νέων  θέσεων  εργασίας, ικανοποιώντας αιτήματα του ΣΕΒ κι επεκτείνοντας το χρόνο εργασίας με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημειώνοντας ότι θα προστεθούν κι άλλες επιχειρήσεις στη λίστα με τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή.
  • διαλύει παντελώς το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης  των Επιθεωρήσεων Εργασίας και αντί της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ, μεταφέρει αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με δέλεαρ την πρόσληψη στελεχών αορίστου χρόνου
  • δημιουργεί κλίμα εχθρότητας με τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανακοινωθεί προειδοποίηση απόλυσης και τους αποπέμπει από τον εργασιακό χώρο ακόμη κι αν μετά τη βάσει ισχύοντος νόμου προειδοποίηση απόλυσης, αυτοί έχουν δικαίωμα να προσέρχονται επί μήνες στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της καταγγελθείσας σύμβασης εργασίας.
  • επαναφέρει το λόκ-άουτ από την πίσω πόρτα και οχυρώνει την απεργοσπασία απειλώντας τους συνδικαλιστές και το ήδη αποδεκατισμένο και ανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον εντοπιστεί ότι σε περίοδο απεργίας, εμποδίζεται η προσέλευση απεργοσπαστών στη δουλειά ακόμη και με… ψυχολογικούς όρους! «Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη» αναφέρει   το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη» επισημαίνει το ιστορικής σημασίας απόσπασμα της αναφοράς στο υπουργικό Συμβούλιο.

Ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα, ενώ το ΚΚΕ για νομοσχέδιο – έκτρωμα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για «νομοθετικό έκτρωμα που στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα» μιλά το ΚΚΕ.