Παρέμβαση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μέλη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλη της ΚΝΕ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν είχαν ενημερώσει για τις δράσεις που σχεδίαζαν να ακολουθήσουν κατά την 17η Νοεμβρίου, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων. Κεντρικό σύνθημα ήταν “το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή” και “Σε δεσμά και γύψο δεν μπαίνει ο λαός”.
Όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι διαδηλωτές τήρησαν όλα τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις.
Θυμίζουμε πως το ΚΚΕ σχολίασε καυστικά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας πως “αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη κι αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων”.
Όπως σημειώνει, “ο στόχος τους είναι προφανής: Να αποπροσανατολίσουν απ’ τις τεράστιες ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στα καθημερινά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων”.
Το ΚΚΕ ζήτησε εξ αρχής την απόσυρση της απόφασης απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου.
Απέφυγε να καλύψει υγειονομικώς την απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι την Πέμπτη ο Μαγιορκίνης
Μία λιτή και ουδόλως πειστική απάντηση για την φερόμενη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας αναφορικά με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων για τέσσερις ημέρες έδωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως «πρόκειται για πολιτική απόφαση», κατά την ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας.
«Με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων από τις 15 μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου. Υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για την προαναφερόμενη απαγόρευση; Υγειονομικά μιλώντας προκύπτει από κάποιον αλγόριθμο αριθμός 4; Καθώς η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν την Πέμπτη το πρωί, δηλαδή μετά τη λήξη της απαγόρευσης, ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊό από τη συνάθροιση τεσσάρων ατόμων και άλλο θα έχει εκλείψει» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο καθηγητής κατά την τακτική ενημέρωση από δημοσιογράφο του Mega, με τον Γκ. Μαγιορκίνη να αποφεύγει να καλύψει από την πλευρά της Επιτροπής την πρωτοφανή αυτή απόφαση απαγόρευσης.
«Λοιπόν, η Επιτροπή, το μόνο που έχει πει κάτι επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες είναι ότι πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό, πολλώ μάλλον, στη φάση αυτή που είμαστε με αυξημένο, πολύ αυξημένο, επιδημικό φορτίο» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ρίχνοντας ακολούθως το βάρος της ευθύνης στην κυβέρνηση που έλαβε αυτή την απόφαση.
«Από κει και πέρα νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της πολιτείας» συμπλήρωσε λακωνικά, και ακολούθως δέχθηκε άλλη ερώτηση.
Σακελλαροπούλου: Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες
«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα ωστόσο που εκπέμπει σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι καθολικό. Η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας» τόνισε στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που κατέθεσε στεφάνι το πρωί της Τρίτης στο Πολυτεχνείο.
Ολόκληρη η δήλωση της ΠτΔ:
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που καθόρισε όχι μόνο μια γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την ύψιστη τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα ωστόσο που εκπέμπει σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι καθολικό. Η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας».