Μάχη ενάντια στις πιθανότητες δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ καθημερινά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πραγματοποιούνται μικρά θαύματα αλλά σημειώνονται και μεγάλες τραγωδίες.
Με βάση αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σκιαγράφησε την Τετάρτη τον οδηγό… επιστροφής στην κανονικότητα, χωρίς να αποκλείει τη μέθοδο του «ακορντεόν», με τακτικά ανοίγματα και κλεισίματα της οικονομίας ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλα lockdown το επόμενο διάστημα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αγορά θα ανοίξει από την 1η Δεκεμβρίου.
Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση.
Στη συνέχεια, θα ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται στους συγκεκριμένους χώρους.
«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων» τόνισε ο κ. Πέτσας, και υπογράμμισε πως μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.
«Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος.
Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα» ανέφερε ο ίδιος, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.
Ο αγώνας για την επιπέδωση της καμπύλης
Κι ενώ οι ΜΕΘ δοκιμάζονται με πρωτοφανή σκληρότητα, οι ειδικοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας από την επόμενη εβδομάδα.
Τη διαπίστωση ότι «έχει αρχίσει και ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης» των κρουσμάτων έκανε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος προειδοποιώντας όμως ότι, «οι θάνατοι κι οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται».
Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων του lockdown, τόνισε ότι είναι περίπλοκο θέμα, αλλά η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο θα «φανεί» μετά το Σαββατοκύριακο και οι αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Ενώ ερωτηθείς για το ποιος είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για την άρση, εκτίμησε ότι, για να «δει» ότι υπάρχει μείωση, θα περίμενε έναν «υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων»
Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε χθες και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία από την μελέτη των λυμάτων αυτής της περιόδου στο ΑΠΘ είναι ενθαρρυντικά.
«Νομίζω, ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί και την περασμένη εβδομάδα δυστυχώς ήταν ανοδική, όχι βέβαια εκθετική όπως τον Οκτώβρη. Πιθανώς προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.
Υπό ασφυκτική πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία:
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές (ποσοστό 24%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624. Από αυτές, 510 είναι κατειλημμένες και 114 κενές (ποσοστό 18%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214. Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).
ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες)