Δεδομένη η παράταση του lockdown στη χώρα και μετά τις 30 Νοεμβρίου λόγω της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη την επικράτεια, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επιθετικό δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του lockdown τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 33.3% και στη δεύτερη εβδομάδα κατά 26%, που σηματοδοτεί μια στοιχειώδη μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων μολύνσεων. Σημειώνεται ότι μόνο όταν μηδενιστεί ο ρυθμός αύξησης θα επιπεδωθεί η επιδημική καμπύλη.
Την ίδια ώρα, τρομάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του lockdown οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 71.4% και κατά 54.5% την δεύτερη εβδομάδα. Από τους 4.090 νοσηλευόμενους, οι 545 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ-covid, εκ των οποίων οι 535 διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, με την πληρότητα επί του συνολικού αριθμού των διαθέσιμων ΜΕΘ να βρίσκεται στο 82%.
Ειδικότερα, σύμφωνα την τελευταία άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας , σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.220 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές. Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια βρίσκεται σε ποσοστό 85%. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές, με την πληρότητα να αγγίζει το 96%.
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι διαθέσιμες ΜΕΘ-COVID είναι 218, εκ των οποίων οι 45 είναι κενές, με την πληρότητα αγγίζει το 79,5%.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων. Ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο οποίος εκτίμησε ότι με την παρούσα επιδημιολογική εικόνα είναι εμφανές ότι το lockdown θα παραταθεί, διευκρινίζοντας, όμως, ότι αναμένει και τις αποφάσεις των επιστημόνων.
Πάμε μέρα-μέρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυστηρότερο lockdown
Ο δείκτης μετάδοσης RT είναι μεν σε πτωτική πορεία, σαφή πτωτική πορεία, ωστόσο καθρεφτίζει την πορεία των 10 προηγούμενων ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί στις επόμενες ημέρες, άρα, δεν μπορούμε να πούμε, εάν αποφασίσουμε ένα πιο σκληρό απαγορευτικό. Την απάντηση αυτή, έδωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σε ερώτηση στην ενημέρωση της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου. Στην ίδια ερώτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε «ας μείνουμε στα δεδομένα που έχουμε και μέρα με την ημέρα να αξιολογούμε την κατάσταση».
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής, ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών… Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά». «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί., Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση των κρουσμάτων αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες», εκτίμησε.