Με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας και το χειρότερο lockdown.
Η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η πολυαναμενόμενη διάθεση εμβολίων κορονοϊού προκάλεσαν κάποιες εκπληκτικές αλλαγές στην κατάταξη Covid Resilience του Bloomberg – που ανανεώνεται κάθε μήνα- για τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη στον κόσμο την εποχή του Covid-19.
Η Νέα Ζηλανδία – με τα κλειστά σύνορά της, την διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους και την εξάλειψη του ιού εντός της- παραμένει στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, με την Ταΐβάν να ακολουθεί. Αυστραλία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη κλείνουν την πεντάδα.
Απεναντίας, από τις 53 χώρες που βρίσκονται στην λίστα του δημοφιλούς οικονομικού σάιτ, η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντηκοστή θέση, πάνω μόνο από Περού, Αργεντινή και Μεξικό. Σημειώνεται, ότι και από τις 53 χώρες, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (6,3%).
Οι πίνακες του Bloomberg αξιολογούν τόσο την κατάσταση του δεύτερου κύματος σε κάθε χώρα όσο και κατά πόσο είναι εφικτό να ζήσεις αξιοπρεπώς σε αυτή, την συγκεκριμένη περίοδο. Η αξιολόγηση γίνεται με τους εξής παράγοντες: Στην πρώτη κατηγορία (την κατάσταση της Covid-19) υπολογίζονται τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια. Στην δεύτερη κατηγορία (ποιότητα ζωής) υπολογίζονται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.
Η χώρα μας έχει τρεις αρνητικές πρωτιές. Όχι μόνο έχει την μεγαλύτερη θνησιμότητα και από τις υπόλοιπες 52 χώρες, αλλά έχει και το χειρότερο lockdown με την μικρότερη κινητικότητα των πολιτών. Τέλος, βρίσκεται στην δέκατη θέση με την χειρότερη πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας για το 2021.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ΗΠΑ έπεσαν 19 θέσεις από την τελευταία καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου. Σε εκείνη την καταμέτρηση, η Ελλάδα βρισκόταν στην 31η θέση.
Η Τουρκία πέφτει 15 θέσεις μετά την απότομη αλλαγή της μεθόδου αναφοράς για περιπτώσεις κορονοϊού. Εγκατέλειψε μια αμφιλεγόμενη πολιτική για τον αποκλεισμό ασυμπτωματικών περιπτώσεων στα τέλη Νοεμβρίου και από τότε έκτοτε αυξήθηκαν καθημερινά κρούσματα ιών
Η κατάταξη βαθμολογεί οικονομίες άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δείτε λεπτομέρειες από τον σχετικό πίνακα εδώ.