Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την απαλλαγή όλων των χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη καθώς και την ανάγκη στήριξης τους με ένα νέο ΕΚΑΣ.
Η Κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, υποχρεώνει 650.000 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να καταβάλλουν συμμετοχή 25% στα φάρμακα. Η απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει μετά την πίεση του Κινήματος Αλλαγής για την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη, περιορίστηκε στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και μόνο για το 2021.
Ο κ. Κεγκέρογλου, αφού κατήγγειλε την Κυβέρνηση της Ν.Δ ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου-Χαϊκάλη, κατέθεσε πρόταση και ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, να επεξεργαστεί ρυθμίσεις με μόνιμο χαρακτήρα:
1) Για απαλλαγή όλων των χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στα φάρμακα και
2) Την θεσμοθέτηση νέου ΕΚΑΣ, ως βασικού μέτρου στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ λαμβάνουν σύνταξη το πολύ 600 Ευρώ και κατά μέσο όρο 360 Ευρώ,
Είναι αυτοί ακριβώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι, συμπλήρωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως:
α) από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) και
β) από την Κυβέρνηση της Ν.Δ με την κατάργηση της «λειψής» 13ης σύνταξης που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την μη χορήγηση των αναδρομικών 2015-2016 που αντιστοιχούν στα Δώρα και τις επικουρικές, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣΤΕ. Είναι οι ίδιοι συνταξιούχοι που χάνουν το 30% της σύνταξης τους ακόμη και με ένα μεροκάματο τον μήνα.
Τέλος, ζήτησε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από την ΗΔΙΚΑ για να μην εξαιρούνται ακόμη και οι δικαιούχοι με την ισχύουσα απόφαση για απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα και να μην μετατίθεται η ευθύνη διασταύρωσης των στοιχείων στους συνταξιούχους, από τους οποίους ζητείται (σύμφωνα με έγγραφο της 15ης Φεβρουαρίου 2021 του ΕΟΠΥΥ) και μάλιστα εν μέσω πανδημίας να τρέχουν στον ΕΦΚΑ να διορθώνουν τις αστοχίες του ηλεκτρονικού συστήματος.
Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου επικαλέστηκε την πανδημία και δημοσιονομικά θέματα και απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και κυρίως για τις προτάσεις. Κλείνοντας, τόνισε με στόμφο ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων για να εισπράξει την απάντηση του Βουλευτή, ο οποίος απευθυνόμενος στο προεδρείο της Βουλής αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν δεν ήταν και προτεραιότητα!!!