Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Ομάδα «Αλλαγή στο Μυλοπόταμο» για την κατάσταση που συνεχίζει να βρίσκεται το γήπεδο στο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου, ύστερα από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019.
Αναλυτικά:
Όπως είναι γνωστό ο δήμος Μυλοποτάμου είχε υποστεί μεγάλες ζημιές σε υποδομές και οδικό δίκτυο κατά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου 2019.
Μετά την κακοκαιρία εκείνη, ο δήμος είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3.500.000 ευρώ, για αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκύψει. Όπως είναι επίσης γνωστό ο δήμος Μυλοποτάμου επλήγη από κακοκαιρία με έντονες βροχές και τον περασμένο Νοέμβριο. Οι βροχές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα επίσης αρκετές ζημιές σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο του δήμου.
Στο μεσοδιάστημα από την κακοκαιρία Φεβρουαρίου 2019 μέχρι την κακοκαιρία Νοεμβρίου 2020, δεν είχαν ολοκληρωθεί παρά το κατεπείγον του θέματος, οι απαραίτητες αποκαταστάσεις ζημιών, ούτε οι απαραίτητες υποδομές για πρόληψη νέων ζημιών εξαιτίας τυχόν νέων πλημμυρικών φαινομένων.
Έτσι η κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2020, επέτεινε στην ουσία τις ζημιές του 2019 και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη με τις άστοχες ενέργειες του δήμου να κατασκευάσει με τα χρήματα της αποκατάστασης ζημιών του 2019, δύο «γέφυρες» χωρίς μελέτη, χαρακτηρίζοντάς τις ως «τεχνικά» έργα σε υφιστάμενη οδό, οι οποίες λειτούργησαν ως φράγματα και συνέτειναν στην πλημμύρα του Γεροπόταμου.
Ειδικά η κατασκευή δίπλα στο γήπεδο Περάματος που θεωρήθηκε ως «γέφυρα» και χαρακτηρίστηκε ως «τεχνικό» από την Τεχνική υπηρεσία του δήμου, υπακούοντας προφανώς στις εντολές του Κου Δημάρχου και κάποιων συνεργατών του, σε συνδυασμό με παρακείμενες διαμορφωμένες καταπατήσεις από χρόνια, στην κοίτη του ποταμού, στην πραγματικότητα συνέβαλλαν ως φράγματα, στο να πλημμυρίσει και να καταστραφεί το γήπεδο Περάματος.
Έτσι, εκατοντάδες παιδιά τόσο σε αθλήματα του στίβου, όσο και σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, καθώς και η ομάδα ποδοσφαίρου, από τον Νοέμβριο δεν έχουν χώρο να αθληθούν. Σημειώνεται ότι ήδη από τα μέσα του 2020, είχαν εγκριθεί 600.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών για τη βελτίωση του γηπέδου και την προσθήκη ειδικού χώρου για αθλήματα στίβου.
Σήμερα, η δημοτική αρχή αδρανεί καθόσον δεν μπορεί να κάνει ουδεμία παρέμβαση στην ανατολική πλευρά του γηπέδου για αντιπλημμυρικές αντιστηρίξεις, επειδή για να γίνει αυτό πρέπει να αποτυπωθεί-διευθετηθεί η κοίτη του ποταμού, πράγμα το οποίο είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Αυτή όμως η διευθέτηση σημαίνει και τη διευθέτηση όλων των ρεμάτων που περνούν από το Πέραμα και σημαίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλεως Περάματος, η οποία είναι αρμοδιότητα του δήμου. Ο δήμος δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα για να μην πούμε τη διάθεση να προχωρήσει σε τροποποίηση του σχεδίου πόλεως. Μετά την επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου πρόσφατα στο δήμο, είναι ευτύχημα ότι η περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λυθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα το θέμα.
Ωστόσο, το γήπεδο δεν έχει υποστεί δομικές ζημιές και οι υποδομές του είναι επαρκείς ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι στο συντομότερο χρόνο, με τις εξής προϋποθέσεις:
Α) Την κατεδάφιση του εκτρώματος που αποκαλείται γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε ως «τεχνικό», χωρίς υδραυλική μελέτη και με τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις νεροποντές του Φεβρουαρίου 2019. Άλλωστε τόσα χρόνια λειτουργούσε το γήπεδο χωρίς να υπάρχει γέφυρα. Η ίδια αυτή κατασκευή μπορεί να λειτουργήσει εκ νέου ως φράγμα σε δυνατή νεροποντή.
Β) Απαιτείται άμεσα ο καθαρισμός του γηπέδου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό του τάπητα και το εκ νέου στρώσιμό του, και την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών.
Γ) Σε κάθε περίπτωση, η λύση αυτή θα είναι άμεση και η διάρκειά της στο χρόνο θα είναι με την προϋπόθεση της διευθέτησης της κοίτης και του σχεδίου πόλεως, ώστε όταν ολοκληρωθούν αυτά, να γίνουν με σοβαρή μελέτη, τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και η οδική πρόσβαση στο γήπεδο, η οποία θα μπορούσε να γίνει από την ανατολική πλευρά του, με διάνοιξη δρόμου με πρόσβαση στο δρόμο Πέραμα-Μελιδόνι.
Τέλος, η συζήτηση για αγορά νέας έκτασης και δημιουργία νέου γηπέδου, παραμένει, αφού όμως εξακριβωθεί ότι το υπάρχον (αδειοδοτημένο!) γήπεδο είναι ακατάλληλο, πράγμα που μόνο η ειδική μελέτη διευθέτησης της κοίτης και τροποποίησης του σχεδίου μπορεί να μας το πει.
Είναι ιδιαίτερα άδικο ειδικά για την πρωτεύουσα του δήμου μας, να μείνει χωρίς ούτε έναν εξωτερικό ή εσωτερικό αθλητικό χώρο, χωρίς γήπεδο μπάσκετ, χωρίς κλειστό γυμναστήριο, ο σκελετός του οποίου μαζί με την κατάσταση του γηπέδου, στέκουν για να μας θυμίζουν τις ευκαιρίες και τα χρήματα των φορολογουμένων που χάνονται
Σημειώνεται ότι ο δήμος Μυλοποτάμου, χρηματοδοτήθηκε αρχικά αμέσως μετά τις νεροποντές του περασμένου Νοεμβρίου με το ποσό των 400000 ευρώ και επιπλέον πρόσφατα με το ποσό των 2.500.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Ενώ λοιπόν η Κεντρική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, έγκειται στην ορθή διαχείριση από πλευράς δήμου για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών.
Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, μπορείτε να δείτε την κατάσταση του γηπέδου αλλά και να θαυμάσετε το «Τεχνικό» έργο, ή τη γέφυρα-φράγμα, καθώς και να υπολογίσετε τον όγκο των κυβικών μέτρων μπετόν που καταναλώθηκαν…