ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Τουρισμός: Στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας η Κρήτη μαζί με Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο και Κέρκυρα

Πέντε είναι τα ελληνικά νησιά, τα οποία το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών αναμένεται να εντάξει στην «πράσινη λίστα», των περιοχών που θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί τουρίστες, από τις 17 Μαΐου, οπότε και η κυβέρνηση Τζόνσον, σκοπεύει να άρει την απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Έως την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί η «πράσινη λίστα» με τις χώρες- περιοχές που θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί έχοντας κριθεί ως προορισμοί χαμηλού κινδύνου για Covid και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, σε αυτές είναι πιθανόν να ενταχθούν τα ελληνικά νησιά: Κέρκυρα, Κρήτη, Κως, Ρόδος και Ζάκυνθος.

Σύμφωνα με την «Independent», το Foreign Office έκανε κάποιες αλλαγές στη «πράσινη λίστα» των χωρών που θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί για να κάνουν τις διακοπές τους. Ως προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται και τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία.

Η επίσημη σύσταση προειδοποιεί κατά των ταξιδιών στην Ελλάδα «βάσει της τρέχουσας αξιολόγησης κινδύνου λόγω Covid-19». Όμως, προσθέτει: «Η σύσταση της FCDO δεν τάσσεται κατά των ταξιδιών στα νησιά Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη».

Μια πράσινη βαθμολογία σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να λάβουν μόνο ένα τεστ πριν από την αναχώρηση και μετά την άφιξη και δεν θα χρειάζεται καραντίνα.
Ο τελευταίος χάρτης Covid που δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει αρκετά νησιά ως πολύ υψηλού κινδύνου, όπως η Χίος, η Εύβοια, η Κως, η Λέσβος, ο Πόρος, η Θάσος και η Ζάκυνθος.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για τη Μύκονο και την Ύδρα έχουν μειωθεί σε υψηλό κίνδυνο, κάτι που ισχύει και για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το μόνο μέρος της Ελλάδας με χαμηλό κίνδυνο είναι η χερσόνησος του Αγίου Όρους στα βόρεια της χώρας.

Μ. Τσακαλάκης: «Αποκαρδιωτική η εικόνα των κρατήσεων»

Στο μεταξύ, «αποκαρδιωτική» χαρακτήρισε την τρέχουσα εικόνα των κρατήσεων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων. “Η κατάσταση δεν εμπνέει καμιά αισιοδοξία, αφού τα νούμερα είναι χειρότερα από πέρυσι. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν να «πρασινίζουν» κάποιες χώρες και από τα μέσα Ιουνίου και μετά που θα ανοίγουν τα ξενοδοχεία, θα αρχίσουμε να βλέπουμε δειλά – δειλά τους πρώτους τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, ροή κρατήσεων υπάρχει για τον Σεπτέμβριο, τάση που επιβεβαιώνουν και οι τουριστικοί πράκτορες που ζητάνε κρατήσεις και για τον Οκτώβριο και για τον Νοέμβριο. Αυτό δίνει την ελπίδα να αποκομίσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου το χαμένο στην αρχή της τουριστικής περιόδου όφελος, μέσα στο φθινόπωρο.
«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πώς θα κυλήσει η σαιζόν, αφού ακούμε συνεχώς για τέταρτο κύμα της πανδημίας», υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στη σπουδαιότητα των εμβολιασμών αλλά και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες κρατήσεις που έχουν αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία, αφορούν στα voucher, «πακέτα» δηλαδή που προπληρώθηκαν το 2019 για το 2020, αλλά δεν έγιναν λόγω του covid-19. Αυτές οι κρατήσεις, θα πρέπει να εκπληρωθούν φέτος, αφού σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες τους. Σε αυτή την περίπτωση «Θα δούμε πτωχεύσεις, εξαγορές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», δήλωσε ο κ. Τσακαλάκης.