ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πράσινο φως» για άνοιγμα συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα, Τετάρτη, να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μέτρο που θα επιτρέψει την είσοδο στην ΕΕ πολιτών από περισσότερες χώρες.

Οι πρεσβευτές φέρονται επίσης να συμφώνησαν στην αύξηση του ορίου των κρουσμάτων που έχει μία χώρα πριν κηρυχθεί «μη ασφαλής».

“Το Συμβούλιο συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, ο Κρίστιαν Βίγκαν επισήμανε ότι «την ίδια ώρα, για να μειωθεί ο κίνδυνος να εισχωρήσουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν μηχανισμό φρένου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να δρουν γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο».

Υπενθυμίζεται πως οι χθεσινές συζητήσεις που υπήρξαν αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει το ΑΠΕ, επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ “ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ και επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Καθώς η συμφωνία για το “Πιστοποιητικό Covid 19” επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.