ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Την ενοχή των κατηγορουμένων για τα βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγ. Γιακουμάκη πρότεινε η Εισαγγελέας

Την ενοχή και των 8 νεαρών Κρητικών που κατηγορούνται για τα βασανιστήρια και το μπούλινγκ (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) εις βάρος του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη που φοιτούσε στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και διέμενε μαζί με τους δράστες στην εστία της σχολής, πρότεινε η Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Ιωαννίνων όπου δικάζεται η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Πρωτόδικα και οι 8 κατηγορούμενοι για τα βασανιστήρια και το μπούλινγκ είχαν κριθεί ένοχοι και είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 36 μηνών για τους πέντε που ήταν ενήλικες τον χρόνο που διέπραξαν τα αδικήματα, ενώ για τα τρία άτομα που τότε ήταν ανήλικα αποφασίστηκε ποινή κοινωφελούς εργασίας 150 ημερών.

Στην αγόρευση της η Εισαγγελέας της έδρας είπε: «Ο Βαγγέλης ήρθε στα Γιάννινα το 2013 και έμεινε στην Εστία μαζί με τους κατηγορούμενους. Περιγράφεται ως ήσυχο και εσωστρεφές παιδί. Οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν μία ομάδα με αλαζονική συμπεριφορά σαν συμμορία και λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς την αποκαλούσαν “η ομάδα των Κρητικών”. Ο Βαγγέλης προφανώς φοβόταν να καταγγείλει τη βία γιατί έβλεπε ότι θα ενταθεί και η βία συνεχιζόταν. Δύο συμφοιτητές του Βαγγέλη για να δώσουν ένα τέλος κατήγγειλαν τα άτομα αυτά στη Σχολή, στην υπεύθυνη της Εστίας και στον διευθυντή. Σχεδόν καθημερινά, ανέφερε, του έκλειναν το νερό, τον ακινητοποιούσαν και τον χλεύαζαν. Όλοι εναντίον ενός».

Αναφερόμενη στους υπεύθυνους της Σχολής η κ.Εισαγγελέας είπε πως περιορίστηκαν πάρα πολύ στις κινήσεις τους. «Με θλίβει να ακούω από καθηγήτρια που αρνείται τον ίδιο της τον τίτλο να επικαλείται προσωπικά δεδομένα και να λέει ότι δεν τον ρώτησε για όλα. Με θλίβει να έρχονται στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και να λένε δεν ξέρω τι είναι bullying. O Bαγγέλης καθησύχασε τους γονείς του και άλλαξε δωμάτιο. Αντί να τιμωρηθούν εκείνοι τιμωρήθηκε το θύμα” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει και έτσι η ομάδα δεν σταμάτησε την παραβατική της δραστηριότητα».

Η ομάδα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ενέπνεε φόβο στους συμφοιτητές της και εκεί αποδίδει την επιφυλακτική κατάθεση μαρτύρων και ιδιαίτερα όσων κατάγονται από την Κρήτη. Έκανε παράλληλα λόγο για καθεστώς φόβου στη Σχολή ενώ αναφερόμενη στα περιστατικά τόνισε πως από αυτά θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη.

Η Εισαγγελέας ανέφερε ακόμα ότι ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι όλα ήταν πειράγματα μη επικίνδυνα, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος:

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελαν να προξενήσουν βλάβη ,είχαν την ικανότητα να καταλάβουν τί είναι αυτό που κάνουν. Μετά από 6 χρόνια δεν αναλογίστηκαν τις πράξεις τους , μήπως με αυτές συνέβαλαν έστω και κατ ελάχιστο όχι παραπάνω στο θάνατο του Βαγγέλη .Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Βαγγέλη που πέρασε όλα αυτά. Μόνο οι κατηγορούμενοι και οι φίλοι τους αποκάλεσαν με ασέβεια και θράσος πλάκες αυτά τα περιστατικά. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα οι κατηγορούμενοι αλλά σέβομαι το δικαίωμά τους. Θα ήθελα να ρωτήσω τους ίδιους πώς θα ένοιωθαν. Δεν ήταν αμοιβαία πειράγματα. Είναι αβάσιμο ότι το θύμα τα εκλάμβανε ως πειράγματα. Τον πείραζαν γιατί ήταν αδύναμος χαρακτήρας. Ο Βαγγέλης στοχοποιήθηκε. Τα θύματα αισθάνονται ντροπή και φόβο γι αυτό καθίστανται ευάλωτα. Αν είχαν βασικές γνώσεις στις Σχολή θα ήξεραν γιατί ο Βαγγέλης δεν μιλούσε. Οι αρμόδιοι ειθελημένα δεν αντιλήφθηκαν τη σιωπή του Βαγγέλη. Κρίνω ότι οι πράξεις τελέστηκαν και προτείνω της ενοχή τους για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάτω από επικίνδυνες συνθήκες» ανέφερε η Εισαγγελέας.