Το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σωματείο «Αντίβαρο» με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το θάνατο του Παντελή Πρεβελάκη, της μεγαλύτερης ίσως μορφής των ρεθυμνιώτικων γραμμάτων του 20ού αιώνα, τιμά το έργο του μεγάλου λόγιου και, ταυτόχρονα , ανακοινώνει την έναρξη του 6ου φεστιβάλ Αντίβαρο, αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού.
Μετά τη μεγάλη περιπέτεια της αναβολής και εν τέλει ματαίωσης του 5ου φεστιβάλ (Μάρτιος 2020) κι έχοντας αντιμετωπίσει πλήθος εμποδίων λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία , αλλάζουμε φέτος τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που συγκροτείται το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά και ένεκα της αδυναμίας αξιοποίησης του γνωστού πλέον και αγαπημένου χώρου μας, μειώνεται ο αριθμός των εκδηλώσεων που απαρτίζουν το πρόγραμμα του 6ου φεστιβάλ και εντάσσεται σε αυτό για πρώτη φορά μια παράσταση παραγγελία του Φεστιβάλ σε άλλο θίασο.
Η ΑΜΚΕ «Στεροπή» παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Π. Πρεβελάκη «Μίμος» (1928) σε σκηνοθεσία Μ. Σειραγάκη, με πρωταγωνιστή τον Dimitri Rekatchevski, ηθοποιό με ιδιαίτερες περγαμηνές στο είδος του σωματικού θεάτρου και της μιμικής και χορογραφία της Τόνιας Βασιλάκου, που διδάσκει μιμική και σωματικό θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η παράσταση θα ξεκινήσει από τα Χανιά, αφού εγκρίθηκε από το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» να παρουσιαστεί σε χώρους της παλιάς πόλης ως θέατρο δρόμου. Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί και στο Ρέθυμνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στις 9 ακριβώς στο εγκάρσιο κλίτος του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου (Εθνικής αντιστάσεως και Αγίου Φραγκίσκου). Η παράσταση θα γίνει στα ελληνικά και στα γαλλικά, με τη χρήση υπέρτιτλων. Η παράσταση αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Φίλια, τα σκηνικά και κοστούμια της Κάλλης Καραδάκη, η μουσική των Γιάννη Παπατζανή και Γιώργου Ζαχαριουδάκη. Παίζουν Dimitri Rekatchevski, Δημοσθένης Χαριτάκης, Λίνα Σειραγάκη, Σπύρος Ανδρουλάκης, Γεωργία Κούνδουρου, Ερμιόνη Χαριτάκη, Χαρά Χατζημανωλάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκρατήσεις θέσεων μέσω της σελίδας www.antivaro.com και αποστολή σχετικού μαίηλ με πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αντίβαρου.
Στο ίδιο δημιουργικό και ταυτόχρονα ερευνητικό πλαίσιο η ομάδα «Αντίβαρο» σχεδιάζει επίσης για τον Μάρτιο του 2022 την διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου στο Ρέθυμνο με τίτλο «Ο Παντελής Πρεβελάκης και το θέατρο», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θεάτρου-Κινηματογράφου και Μουσικής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η δεύτερη εκδήλωση που συμπληρώνει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αντίβαρο γίνεται στις 15 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτσα κι έχει τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι». Ο ηθοποιός και μουσικός Γιώργης Χριστοδούλου έψαξε σε αρχεία, βιβλιοθήκες και παλαιοπωλεία του Παρισιού και μπόρεσε να εντοπίσει τα τραγούδια που είχε γράψει και κυκλοφορήσει εκεί ο πολυτάλαντος και πολύμορφος συνθέτης, πριν εγκατασταθεί στην Αθήνα. Με άξονα τα τραγούδια αυτά, μας διηγείται θεατρικά, μαζί με τους συνεργάτες του, την ιστορία μιας από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού μεσοπολέμου.
Παράλληλα το Αντίβαρο ξεκινάει η χειμερινή του δραστηριότητα και δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη μέσω της ιστοσελίδας του www.antivaro.com