ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Νέα «δόση» παροχών από την Κυβέρνηση με …εκλογικό άρωμα

Την προώθηση μέτρων για κοινωνικές κατηγορίες που έμειναν «εκτός νυμφώνος», κατά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην 85 ΔΕΘ, αλλά έχουν υψηλή στάθμιση στο εκλογικό «βαρόμετρο» φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια, αλλά και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ενταχθούν στην «περίμετρο» των μέτρων που εξετάζονται προς προώθηση, εφόσον επαληθευτούν εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 5,9% που ανακοίνωσε για φέτος ο πρωθυπουργός.

«Πάτημα» για μια νέα αναθεώρηση επί τα βελτίω των ρυθμών ανάπτυξης, λίγες μέρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, (κάτι που προκαλεί εύλογη έκπληξη), αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων κι αναλυτών, όπως η Moody’s Analytics που ανεβάζουν το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022.

Έτσι, αν και δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και μετά την κριτική για το κατά πόσο τα ανακοινωμένα μέτρα ήταν ήδη ενταγμένα σε προηγούμενα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης, «ζεσταίνεται» και πάλι το κλίμα των παροχών εν όψει κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, λίγο πριν την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, στο βήμα της 85 ΔΕΘ, ήδη, από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται ότι η δυναμική της οικονομίας ίσως δώσει τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, που θα δημιουργήσει ικανό δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αναπόφευκτα οι διαρροές αυτές δημιουργούν εύλογες σκέψεις περί καλλιέργειας «εκλογικού» κλίματος εν όψει και μιας περιόδου έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, που, όπως φαίνεται ξεκινά, καθώς το όποιο μορατόριουμ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με βάση της δημόσιες δηλώσεις εκατέρωθεν, λαμβάνει τέλος.

Τα μέτρα

Στο φόντο αυτό οι πρόσθετες παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η περαιτέρω μείωσή τους, κατά 1,1%, όπως και η αναζήτηση μιας φόρμουλας για την παροχή φτηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, μέσα από την αξιοποίηση 70.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που σήμερα εφόσον έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εισφορά αλληλεγγύης. Το κόστος του μέτρου είναι μεγάλο και φτάνει τα 800 εκ. ευρώ. Ωστόσο με δεδομένο το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, με την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, εισφέροντας πάνω από 1 δισεκ. στο κρατικό ταμείο εσόδων, εκτιμάται ότι μπορεί να «σηκωθεί» από τον προϋπολογισμό.

Εφόσον, πάντως, προκριθεί, θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και συνταξιούχους, που θα κυμανθούν από 22 έως και 676 ευρώ.

Επίσης εξετάζεται η μονιμοποίηση και για τα επόμενα χρόνια του μέτρου της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον στην ατζέντα είναι μια περαιτέρω μείωση κατά 1,1%, ώστε έτσι, το αργότερο έως το 2024, η συνολική μείωση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις αλλά και δίνει σημαντική αύξηση στον καθαρό μηνιαίο μισθό των εργαζομένων.

Επιπλέον η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πόλεις στην αγορά κατοικίας με τις τιμές των ενοικίων να έχουν πάρει την ανιούσα και τις προβολές στο μέλλον να είναι έτι περαιτέρω δυσοίωνες για όσους ψάχνουν για σπίτι, η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος να εξετάσει το πώς θα στηρίξει νέα ζευγάρια, με την αξιοποίηση σπιτιών που διαθέτει το δημόσιο. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που ωστόσο όμως μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα εφόσον «περπατήσει».

Τέλος, εφόσον η άνοδος του ΑΕΠ το επιτρέψει, με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο τραπέζι είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Τι αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες βράδυ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε νοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος,

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (…) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».