ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

Tην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού δημοκρατικού κράτους στη θέση του «επιτελικού» αυταρχικού κράτους Μητσοτάκη υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, του πτωχευτικού κώδικα και ΕΒΕ. Όλα τα προτεινόμενα μέτρα

Τους άξονες ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας από την 85η ΔΕΘ επιλέγοντας όπως είπε να μην αναφερθεί εκτενώς το εύρος των ζημιών στην ελληνική κοινωνία από τη σημερινή κυβέρνηση, τις οποίες «βιώνει ο καθένας και η καθεμιά».

Στην ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο πρόεδρος της αξιωματικής κυβέρνησης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχασμό και αυταρχισμό, ακραία βία απέναντι στους νέους, απαγορεύσεις διαδηλώσεων και αστυνομία στα πανεπιστήμια, και ευρύτερα για την επιβολή ενός «ασφυκτικού πλαισίου ενός ολιγαρχικού καπιταλισμού».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «συνειδητά επέλεξε για ποιους και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο. Δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας». Ως παράδειγμα έφερε το σχέδιο για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία». 

Και εξαπέλυσε πυρά στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως επανήλθε στο τιμόνι της χώρας για μια ελίτ λίγων και ισχυρών, για τον κομματικό του στρατό, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση, τρεφόμενος από το κρατικό χρήμα, επιβάλλοντας δημόσια ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί» και μίλησε για αδυναμία του πρωθυπουργού «να φτάσει ως το τέλος της θητείας του προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι το κόμμα του είναι έτοιμο προγραμματικά. «Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Για ακόμη μια φορά, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει το τόπο από τα αδιέξοδα, να ανασυγκροτήσει τη κοινωνική συνοχή, να ενώσει τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» κατέληξε.

Δέσμευση για κατάργηση νόμου Χατζηδάκη, πτωχευτικού κώδικα και ΕΒΕ

Νωρίτερα, πρότεινε μία «νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή», μία «νέα αρχή για το πολιτικό σύστημα, το κράτος, την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο», «με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση που «θα προκύψει από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετούν εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων, που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα, και που έχουν καταξιωθεί από την κοινωνική συμμετοχή και τη δράση τους μέσω της συμβολής τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον Νόμο Χατζηδάκη, το θεσμό της υπερεργασίας, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη, την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. 

Αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι παρεμβάσεις για οικονομία και κράτος

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε έναν μεγάλο συλλογικό στόχο για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα με στόχο να μην ζουν οι πολίτες χειρότερα αλλά να μπορούν να ζήσουν καλύτερα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Μιλώντας για τη μεσαία τάξη αναρωτήθηκε ρητορικά «μήπως αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων; Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί;
 
»Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδετημόνες του κου Μητσοτάκη. Για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κος Μητσοτάκης το 2019».

Ο  κ. Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα» όπως επίσης «διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων».