Συνάντηση Α. Ξανθού με εργαστηριακούς γιατρούς του Ρεθύμνου
Συνάντηση με τους εργαστηριακούς γιατρούς του Ρεθύμνου, πραγματοποίησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός την Τρίτη 27/10 στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Γ. Μαρκάκης και Α. Καπελέρη.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που διατηρούν Μικροβιολογικά, Ακτινολογικά και Κυτταρολογικά Εργαστήρια, ενημέρωσαν τον κ. Ξανθό για τις αυξανόμενες επιβαρύνσεις τους λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των αναγκαστικών επιστροφών (clawback) που υποχρεούνται να καταβάλλουν. Οι επιστροφές αυτές φτάνουν για παράδειγμα το 2021 στο 44% για τις εξετάσεις βιολογικών υγρών και στο 42% για τα υπερηχογραφήματα.
Μάλιστα, με βάση το ν.4812/2021, προβλέπεται η μηνιαία προείσπραξη του 70% του ποσού αντί για δοσοποίηση του σε 120 δόσεις όπως ίσχυε μέχρι το 2020, γεγονός που πλέον καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία όλων των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων. Επεσήμαναν επίσης ότι η υπέρβαση αυτή προκαλείται από μια μειοψηφία εργαστηρίων (που συνήθως ανήκουν σε διαγνωστικές αλυσίδες και επιχειρηματίες υγείας), αλλά επιβαρύνει δυσανάλογα και άδικα όλα τα εργαστήρια.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των μικροβιολογικών εργαστηρίων ανέδειξαν το θέμα της διενέργειας rapid test από μη εξειδικευμένο προσωπικό και χωρίς standards ασφάλειας και ποιότητας που πληρούν μόνο τα πιστοποιημένα εργαστήρια, κάτι που υπονομεύει την αξιοπιστία των διαγνωστικών ελέγχων για covid-19 και την καλή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας.
Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε ότι η επιδείνωση της επιβάρυνσης από το clawback συνιστά δυσβάστακτη επιβάρυνση του μικρομεσαίου εργαστηρίου, δημιουργώντας μείζον πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και για το προσωπικό που απασχολούν. Η μόνη άμεση λύση είναι η ανακούφιση των εργαστηριακών γιατρών με ακύρωση της ρύθμισης για την προείσπραξη και η σοβαρή αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2021 (με αντίστοιχη προσαύξηση για το 2022), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, λόγω της «κοβιντοποίησης» του ΕΣΥ εδώ και 1,5 χρόνο, τα δημόσια εργαστήρια εξυπηρετούσαν πολύ λιγότερους πολίτες και υπήρξε σημαντική στροφή στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς όμως ενίσχυση του -ήδη χαμηλού- κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Η πιο διαρθρωτική παρέμβαση όμως είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αξιόπιστων διαγνωστικών πρωτοκόλλων, για να ελεγχθεί ουσιαστικά η προκλητή ζήτηση, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας.
Τέλος, ο κ. Ξανθός δήλωσε στους εργαστηριακούς γιατρούς του Ρεθύμνου ότι οι εξαγγελίες του νέου Υπουργού Υγείας για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με το καθεστώς ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, προοιωνίζουν την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της ιδιωτικής αγοράς υγείας, τη «συρρίκνωση» του μικρού και μεσαίου εργαστηρίου και τη μετακύλιση επιπλέον κόστους στον πολίτη.