ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα “Κ.Π. Καβάφης: Ποίηση και ποιητική” στο Ρέθυμνο

Ημερίδα Κ. Π. Καβάφης Ποίηση και ποιητικήΤη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης θα εορτάσουν το Έτος Καβάφη, για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού, με την ημερίδα «Κ. Π. Καβάφης: Ποίηση και ποιητική».

Την εκδήλωση, που θα γίνει στο Σπίτι του Πολιτισμού και θα ξεκινήσει στις 18.30, θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης και θα προλογίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Ο Δημήτρης Πολυχρονάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα «Το δοκίμιο του Καβάφη “Philosophical Scrutiny” και οι στοχασμοί του περί τέχνης». Αντικείμενο της ανακοίνωσης του Δ. Π. είναι οι απόψεις του Καβάφη για τη φύση της ποίησης και τον ρόλο που επιτελεί στην ανθρώπινη ζωή. Εκτός από μεγάλος ποιητής, ο Καβάφης ήταν επίσης μέγας στοχαστής και θεωρητικός της τέχνης. Το κυριότερο, όμως, είναι η ταύτιση θεωρίας και πράξης στον Καβάφη, πώς δηλαδή οι θεωρίες του για την ποίηση βρίσκουν εφαρμογή μέσα στα ίδια τα ποιήματά του.

Η ανακοίνωση του ποιητή και βιβλιογράφου Δημήτρη Δασκαλόπουλου τιτλοφορείται «Ο εικαστικός Καβάφης». Με τα στοιχεία που μας παρέχει το σύνολο της καβαφικής ποιητικής παραγωγής (Κανόνας, Αποκηρυγμένα, Κρυμμένα, Ατελή), ο Δ. Δ. θα εξετάσει δειγματοληπτικώς τα ποιήματα στα οποία περιγράφεται η στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας –συνήθως μέσα από τα προσωπεία ζωγράφων, γλυπτών, επιγραφοποιών κ.λπ. Στην ανακοίνωση περιγράφεται η γενικότερη καβαφική εικονοποιία και διατυπώνεται η άποψη πως οι ποικίλοι εικαστικοί καλλιτέχνες στο έργο του Καβάφη αποτελούν άλλοθι για να εκφράσει ο ποιητής τους προβληματισμούς της προσωπικής του δημιουργίας.

Η Νταϊάνα Χάας, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θα μιλήσει με θέμα «Σχολιάζοντας τα “αυτοσχόλια” του Καβάφη». Με αντικείμενο τα αυτόγραφα “αυτοσχόλια” του Καβάφη, η ανακοίνωση θα εστιάσει στο θέμα του ποιητή ως σχολιαστή του έργου του, καθώς επίσης και στα εκδοτικά και φιλολογικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά την επιμέλεια των κειμένων. Στόχος του σχολιασμού των “αυτοσχολίων” είναι η κατά το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση και αξιοποίηση ενός ιδιαίτερα ιδιότυπου και απαιτητικού υλικού.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα μιλήσει για τα «Προβλήματα στον ερωτικό Καβάφη». Οι μεγάλοι ποιητές, όπως ο Καβάφης, δεν εκφράζουν απλά τον εσωτερικό τους κόσμο στο χαρτί. Η ποίηση είναι ένα εργαστήρι στο οποίο δοκιμάζονται απαντήσεις σε επίμονα ερωτήματα• oι μεγάλοι ποιητές ασχολούνται με «επίλυση προβλημάτων» (problem solving). Ένα από αυτά είναι η διάσταση ανάμεσα στην αναπαράσταση και την εμπειρία που ανάγεται στην παλιά φιλοσοφική απορία για τη σχέση της αίσθησης με τη νόηση. Οι μεγάλοι ποιητές έχουν μεγάλη φιλοδοξία. Η ποίηση μπορεί να μιλά για τον έρωτα. Όμως μπορεί η ποίηση να γίνει εκείνο για το οποίο μιλά; Με σκέψεις σαν αυτές, ο Α. Κ. θα προσπαθήσει να διαβάσει ένα από τα πιο ερωτικά ποιήματα του Καβάφη.

Στην ανακοίνωσή του ο Μιχαήλ Πασχάλης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα αναδείξει μια νέα διάσταση της καβαφικής ποιητικής. Πρόκειται για την «ποιητική του μεταιχμίου», η οποία συστεγάζει τα πιο ετερόκλητα ποιήματα και καλύπτει όλα τα είδη των ποιημάτων του Κανόνα. Το νόημα του όρου «ποιητική του μεταιχμίου» είναι ότι η ποίηση του Αλεξανδρινού εστιάζει το ενδιαφέρον της στον ενδιάμεσο χωρόχρονο, σε καταστάσεις εν εξελίξει, σε πρόσωπα και πράγματα εν κινήσει, σε ανοιχτές επιλογές και αντιθέσεις κάθε είδους. Η ποιητική αυτή συνδέεται άμεσα με την καβαφική διαχείριση των ιστορικών πηγών και τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε ποίηση, και υπηρετεί την αποδραματοποίηση των αντιθέσεων.

δείτε που είναι το Σπίτι του Πολιτισμού

Ρέθυμνο 74100, Ελλάς