ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη συναντήθηκαν υγειονομικοί του Ρεθύμνου

ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ 4ΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ – ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 συνάντηση των προεδρείων του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΡ (Πρόεδρος Εμμ. Χριστοδουλάκης), του ΔΣ του ΣΥΓΕΝΙΑΡ (Πρόεδρος Κ. Χλιβερός) και του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΡ (Πρόεδρος Γ. Γεωργακάκης, Γραμματέας Γ. Τέμπελος, Ταμίας Αριστ. Λιονή, Μέλος Β. Δασκαλάκης) με τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη και τους αιρετούς Ρεθύμνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Ν. Μανουσάκη και Μ. Μανουσογιάννη, όπου αναπτύχθηκαν διαλογικά τα παρακάτω ζητήματα:

1. Οι δυσλειτουργίες του ΓΝΡ λόγω της αναστολής εργασίας με αιχμή το Φυσιοθεραπευτικό τμήμα, το Ακτινολογικό τμήμα, τη Νοσηλευτική υπηρεσία κ.α. που προκαλούν μεγάλη μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Την εναντίωση όλων σε πρακτικές αναστολής εργασίας και απολύσεων εργαζομένων στη δημόσια υγεία και ιδίως των μη εμβολιασμένων υγειονομικών του ΕΣΥ όταν ως επαγγελματικός κλάδος κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα (>95% έχουν ήδη εμβολιαστεί) αντιλαμβανόμενοι την ηθική και δεοντολογική τους υποχρέωση. Την πάγια θέση των θεσμικών Οργάνων των υγειονομικών για καθολικό εμβολιασμό του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας. Τονίστηκε επίσης ότι οι τρίμηνες συμβάσεις αποτελούν εμβαλωματικές λύσεις της κυβέρνησης που σε καμιά περίπτωση δε δίνουν ουσιαστική λύση στη λειτουργία τμημάτων όπως χειρουργείο – ΜΕΘ – κλινικές – ΤΕΠ.

2. Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το Νέο ΕΣΥ (“…Εθνικό αλλά όχι Κρατικό” για πρώτη φορά διά στόματος υπουργού υγείας), με συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, μετακινήσεις προσωπικού, εργολάβους, ιδιωτικοποιήσεις – ΣΔΙΤ κ.α. με αιχμή στην εφαρμογή
τους την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έπεται συνέχεια. Η ομόφωνη διαφωνία των Σωματείων στον επικείμενο σχεδιασμό, με βάση την τεκμηριωμένη αρνητική εμπειρία από εργολάβους και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και στα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας του εξωτερικού.

3. Η πολύπλοκη και πολύμηνη γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη στην κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές υγείας, γεγονός απαράδεκτο την εποχή της πανδημίας, της ψηφιακής εποχής και της e-government. Επισημάνθηκε στον Υπουργό (…είχε επισημανθεί και στο τ. υπουργό υγείας κ. Κικίλια, στον τ. υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη και στον εν ενεργεία Γ.Γ. κ. Κωτσιόπουλο κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στο Ρέθυμνο όπου είχε γίνει παραδεκτό και αποδεκτή προτεινόμενη από εμάς επίλυσή του) ότι απαιτείται η άμεση και αυτόματη επαναπροκήρυξη θέσεων -κυρίως για τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπως του Ρεθύμνου που αποτελεί μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα- με τα κίνητρα των άγονων όταν μία θέση εκκενώνεται ή κριθεί άγονη χωρίς εμπλοκή της Κεντρικής Διοίκησης, εφόσον πρόκειται για εγκεκριμένες πιστώσεις από την Πολιτεία. Επίσης, απαιτήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου για άγονες ειδικότητες, όπως της κρίσιμης ειδικότητας της Αναισθησιολογίας που παρατηρείται έλλειψη στα δημόσια νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και Πανευρωπαϊκά.

4. Η αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης του νέου οργανισμού του ΓΝΡ που θα συμπεριλαμβάνει τις στοχευμένες παρεμβάσεις-προτάσεις της ΕΓΕΣΥΝΡ και του Συλλόγου Εργαζομένων και συγκεκριμένα να εισαχθούν – ενταχθούν στους Οργανισμούς των νοσοκομείων -και του ΓΝΡ- η λειτουργία της κλινικής Covid-19 ως ξεχωριστής Κλινικής Λοιμώξεων με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, ως σημαντική παρακαταθήκη για το σήμερα και τις ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες.

5. Η αναγνώριση της σημαντικότητας και ο αναντικατάστατος ρόλος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην πανδημία (δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και νοσοκομεία) και οι αδήριτες περιστάσεις που επιβάλλουν την από κοινού στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της καθολικής κάλυψης των αναγκών κατά τρόπο πάγιο και διαρκή πριν την ολική κατάρρευση του.

6. Η έλλειψη σε ιατρούς αναισθησιολόγους που προκαλεί υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα και οδηγεί σε αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από γειτονικά νοσοκομεία για εφημερίες αλλά και σοβαρό πρόβλημα στην διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών του ΓΝΡ. Η εκτός λειτουργίας, πλέον των 2ετών, των τακτικών χειρουργείων και η υπολειτουργία των εξωτερικών ιατρείων που οδηγεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ταλαιπωρώντας και επιβαρύνοντάς τους οικονομικά. Η αναδιοργάνωση και ενίσχυσή των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

7. Η άμεση ενίσχυση νευραλγικών τμημάτων του ΓΝ Ρεθύμνου (Αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, ΤΕΠ) και διασύνδεση με βελτίωση υπηρεσιών (δεύτερη χειρουργική αίθουσα – επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων, διπλασιασμός κλινών ΜΕΘ – 15 κρεβάτια) με τις απαιτούμενες
προσλήψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

8. Το καθολικό ΟΧΙ στις μετακινήσεις, ΟΧΙ στις εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις, ΟΧΙ στα “μπαλώματα” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τα συλλογικά Όργανα των υγειονομικών ανά την επικράτεια.

9. Η υποχρέωση ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό (ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο διακομιδών-διασύνδεσης-συνεργασίας με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) και ανάληψης του κρίσιμου ρόλου-υποχρέωση του στις διακομιδές διασωληνομένων και βαρέων πασχόντων, στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, στις δευτερογενείς διακομιδές στα οποία σήμερα ανεπαρκεί, επιφορτίζοντας σοβαρά τα νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και μετακυλίοντας στον ιδιωτικό τομέα.

10. Η ώριμη “κοινωνική επιταγή” του Ρεθύμνου για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός ΝΕΟΥ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ καθώς ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ και ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Συζητήθηκαν τρόποι από κοινού
προγραμματισμού και υλοποίησης δράσεων με τον ενεργό ρόλο του Υπουργού προς την κατεύθυνση αυτή μετά και την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την παραχώρηση έκτασης.

11. Η ανάγκη για εναρμόνιση του ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και για ένταξη των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), γεγονός πιο αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο από ποτέ στις συνθήκες της πανδημίας.

Ζητήθηκε η στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου και της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ρεθύμνου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του, η συμμετοχή του στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης-κινητοποίησης της κοινωνίας του Ρεθύμνου να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, αλλά και η στήριξή του σε όλα τα επίπεδα στα κλαδικά αιτήματα (μισθολογική αποκατάσταση, ένταξη στα ΒΑΕ, αναστολή εργασίας,
αναστολή αδειών κ.α.).

Ο κ. Συντυχάκης ανέφερε ότι το ΚΚΕ στηρίζει σε όλα τα επίπεδα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών του δημόσιου συστήματος υγείας και ζήτησε την ανάδειξη της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Σχετικά με το νέο ΕΣΥ ανέφερε ότι με αφορμή την πανδημία οι κυβερνώντες ετοιμάζουν ένα ΕΣΥ που θα στηρίζεται στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Για τους συμβασιούχους δήλωσε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την μετατροπή των
επικουρικών θέσεων σε μόνιμες ή αορίστου χρόνου σχέσεις εργασίας για ολική κάλυψη του συνόλου των αναγκών των δημόσιων δομών του ΕΣΥ. Πρότεινε κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους κλάδους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς τα προβλήματα των της δημόσιας υγείας δεν είναι μόνο προβλήματα των υγειονομικών, αλλά προβλήματα ολόκληρης της κοινωνίας. Σε ότι αφορά το κρίσιμο
ζήτημα που ταλανίζει τον κλάδο μας και λέγεται βαρέα και ανθυγιεινά, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της ένταξης μας χωρίς αστερίσκους και μας ενημέρωσε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού και ανάπτυξης της δημόσιας ΠΦΥ κυρίως στον αστικό ιστό, για καθολική, δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παροχή υγείας στους πολίτες του Ρεθύμνου.

Τα θεσμικά Όργανα των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας του νομού Ρεθύμνου σθεναρά αγωνίζονται από κοινού για τη βελτίωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στους πολίτες του Ρεθύμνου και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού.

Το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου
Το ΔΣ του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνου
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου